Готвят нови промени, парламентът ще избира шефа на НСО
Готвят нови промени, парламентът ще избира шефа на НСО / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Нови закони обсъждат управляващите в сектора за сигурност. С една от промените се предвижда парламентът да назначава ръководителите на Националната служба за охрана (НСО) и на разузнаването, съобщи бТВ.

Сега това става с президентски указ. Днес се появиха информации, че е обсъждана смяната на сегашния началник на НСО ген. Тодор Коджейков. Депутати обаче отрекоха.

„Смяната на директора на НСО Тодор Коджейков не е обсъждана”, категорично заяви председателят на Комисията по отбрана Янко Янков. Според него обаче шефът на НСО и началникът на Националната разузнавателна служба трябва да се предлагат и избират от парламента, както председателят на ДАНС.

„Ще настоявам парламентът да има водещи функции при определяне на ръководителите, защото контролът започва оттам”, каза още Янков. Предложението ще бъде внесено наесен в парламента. В момента генерал Тодор Коджейков е в отпуск и от НСО отказват коментар.

Президентът Росен Плевнелиев не е коментирал планираните промени, но в миналото неколкократно е подчертавал, че НСО трябва да остане на подчинение на президентската институция, за да се гарантира надпартийност в работата на службата и да бъдат спокойни всички политически лидери, че ще бъдат пазени по правилата.