/ ThinkStock/Getty Images
Слънчево и горещо време ни очаква в петък. Максималните температури в страната ще са между 34 и 39 градуса.


ВИЖТЕ СНИМКИТЕ, СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ВИ РАЗХЛАДЯТ

Оранжев код за високи температури е обявен за седем области на страната за 4 август, петък, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
 
В горещия петък ще ни мъчат и магнитни бури

Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Русенска, Кюстендилска и Благоевградска. В тези райони се очаква максималните температури в последния работен ден от седмицата да са над 37 градуса. За останалата част от страната е обявен жълт код за жега, като се очаква максималните температури да са между 34 и 37 градуса.
 
Лекар съветва как да се справим с летните горещини

В горещините пийте повече вода. Хубаво е храненето да бъде по-често в по-малко количество през деня, да няма прехранване, да няма консумация в горещините на меса, които са тлъсти; да няма пикантни храни. За предпочитане е да наблегнем на салати, свежи зеленчуци, свежи плодове.
 
Вижте съветите на експерт как да шофираме при жегите

Ако е възможно, избягвайте излизането навън, когато е най-горещо. Ако пък трябва да излезете, за предпочитане е това да става с транспортно средство, разполагащо с климатик.

Дерматолог: През лятото се предпазвайте от слънцето не само на плажа, но и в града

При излагане на слънце, използвайте лосион с висок защитен фактор. Носете шапки и светли дрехи. Избягвайте интензивна физическа дейност през горещите часове.