Голям интерес от чужбина към тракийските съкровища, към вампирите - не
Голям интерес от чужбина към тракийските съкровища, към вампирите - не / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Има бум на искания на български изложби в света, какъвто досега не е наблюдаван. С това се е похвалил министърът на културата Вежди Рашидов пред колегите си от правителството в сряда, става ясно от стенограмата на заседанието.

Вежди Рашидов обяснява, че води разговор с Монако заради държавните гаранции, тъй като от княжеството искат тракийските съкровища. Тази есен пък те ще бъдат представени в Чехия, а през 2014 г. - в Лувъра. Обаждане с такова искане е постъпило от музея в Йерусалим, желание да покажат тракийските съкровища са изявили от Китай. „Предложих им вампири, за съжаление, не желаят. Явно това е български патент, но ще работим и в тая посока", обещава Вежди Рашидов. Премиерът пък го съветва на шега да не ги „допуска извън границите на страната".

Премиерът подсеща министъра и за ларгото, след като обяснява, че председателят на Еврокомисията Жозе Барозу ще дойде у нас на 30 август. При посещението си по-рано през месеца в Брюксел Борисов покани Барозу за откриването на втория лъч на столичното метро.

Рашидов обяснява, че по археологическия комплекс в центъра на столицата се работи и допълва, че първият етап на ларгото и църквата „Света София" ще са готови до 25 август и хората ще могат да наблюдават работата на археолозите.

„За ларгото за 25 август, за когато говорихме, ще бъде почти готова - в готов вид първият етап от ларгото, като в същото време правим настилка и подходи към Археологията и стъклени преграждения, които ще бъдат доста любопитни", казва министърът.

Рашидов допълва, че за всеки ще има свободен достъп, докато археолозите работят. Според него това би могло да бъде и туристическа атракция, както е „Саграда Фамилия" в Барселона.