Голяма верига супермаркети се отказа от промоционалното олио на 3,69 лева с цел предотвратяване на напрежение.

До тук се стига, след като през изминалия уикенд в магазини в цялата страна се стигна до големи опашки, имаше дори бой, а възрастен мъж в Бургас почина докато чакаше на опашка.

След истерията с олиото: Премиерът призова хората да не се поддават на спекула с храните

"Продуктът традиционно присъства в промоционалните ни предложения. Конкретната продажба беше планирана и организирана дълго време преди пазарната ситуация да се усложни заради напрегната международна обстановка", казаха от веригата супермаркети, като добавят, че са били предвидени ограничения за покупка на максимален брой от промоционалния продукт и предприети допълнителни мерки за предотвратяване на струпвания.

Кадри, публикувани в социалните мрежи, показаха стотици граждани тичащи и бутащи се за стек олио. В магазин в Кърджали се стигна и до насилие.

Днес министър-председателят Кирил Петков призова гражданите да бъдат спокойни, че продуктите няма да свършат. Той апелира хората да не се поддават на паника и на лъжливи новини от Facebook.

Битката за олио: Огромни опашки в страната, властта призова – без паника, има достатъчно

Гасим пожар след пожар, заяви Петков. Правителството следи внимателно дали всички продукти, увери премиерът. Той бе категоричен, че на пазара съществува спекула и, че цените трябва да се качват на база на инфлацията - с няколко процента, а не в пъти. Не се поддавайте на паника, за да не даваме възможност на спекуланти да ловят риба в мътна вода, заяви още Кирил Петков.