Глобите за превишена скорост скачат двойно
Глобите за превишена скорост скачат двойно / Sofia Photo Agency, архив
Глобите за превишена скорост скачат двойно
87923
Глобите за превишена скорост скачат двойно
Глобите за превишена скорост скачат двойно
  • Глобите за превишена скорост скачат двойно
  • Глобите за превишена скорост скачат двойно

Глобите за движение с превишена скорост скачат двойно. Такова изменение на Закона за движението по пътищата приеха депутатите от парламентарната транспортна комисия.

Промените ще касаят движението, както в населените места, така и извън тях. Новите мерки включват още глоба от 50 лева за шофьор, който превозва пътници без колан или каска.

Половината камери на КАТ на ремонт

Депутатите приеха и изменения, свързани с наказанията при наличие на алкохол в кръвта на водача. При проба между 0,5 и 0,8 промила се предвижда отнемане на свидетелството за управление за срок от 6 месеца и глоба от 500 лева. Когато промилите са между 0,8 и 1,2, глобата ще бъде 1000 лева, а периодът без книжка - 12 месеца. За да станат факт всички тези промени, трябва да минат и през пленарна зала.

Двойно по-високи да бъдат глобите за движение с превишена скорост. Такива промени одобриха депутатите от парламентарната транспортна комисия. Досега превишаването на скоростта с 50 км/ч час в населено място се наказваше с глоба от 350 лева. Вече глобата ще бъде 700 лева. Двойно по-високи ще бъдат и глобите за превишаване на разрешената скорост извън населено място.

КАТ пак ще снима всички проверки на пътя

Промени бяха приети и по отношение на санкциите за шофиране с алкохол в кръвта, обясни шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски:

"В момента имаме санкция над 0,5 до 1,2 промила. И санкцията варира от 6 месеца до 1 година, с глоба от 500 до 1000 лв. Сега ги разделяме на две категории - от 0,5 до 0,8 промила се предвижда лишаване от книжка за 6 месеца и глоба от 500 лв. Над 0,8 до 1,2 промила включително - лишаване за 12 месеца и глоба 1000 лв. твърдо".

Твърдите глоби ще сложат край на парадоксите, при които за малко количество алкохол в кръвта се налагат високи глоби и обратното. Депутатите гласуваха и ограничения за използване на пътищата за обществено ползване не по предназначение, с което на практика забраниха провеждането на гонки. Определени са и санкции - глоба и отнемане на свидетелството за управление за определен срок:

"Водач, който организира или участва в нерегламентирани състезания, ще бъде лишен от книжка за 12 месеца, а глобата е до 3000 лв. При повторно нарушение - без книжка за 3 години и глоба 5000 лв.".

Камион в насрещното на магистрала „Хемус" (ВИДЕО)

Законът за движение по пътищата вече ще санкционира и движението в насрещното на магистрали и скоростни пътища, каза депутатът Иван Вълков:

"Този, който наруши разпоредбите и кара в насрещното, ще бъде наказван с 3 месеца лишаване от правоспособност и 1000 лв. глоба. При повторно нарушение, ще бъде наказан с 6 месеца лишаване от правоспособност и 4000 лв. глоба".

С 50 лева пък ще се наказва водач, който превозва пътници без колан или каска.