/ БГНЕС, архив
Правомощията на МВР недопустимо се възлагат на търговци, смята Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни на разпоредби от Закона за частната охранителна дейност, обнародвани на 30 януари, поради противоречието им с принципите на правовата държава, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
 
Частни охранителни фирми вече ще могат да пазят цели населени места

Разпоредбите се отнасят до охраната на урабинизирана територия, като нов вид охранителна дейност. В тях се регламентира същността и начинът на осъществяване, сключването на договори за охрана и обособяване на екипи за реализирането на тази охрана.
 
Основният аргумент на главния прокурор е, че опазването на обществения ред, който включва и защитата от престъпни посегателства спрямо гражданите и техните имущества, е конституционен и законов ангажимент на Министерския съвет и Министерството на вътрешните работи.

Частните охранители ще могат да използват физическа сила при задържане на лица

БГНЕС, архив


"Наред с това недопустимо се засягат (прехвърлят се) правомощия на държавата, реализирани от МС и конкретно от Министерството на вътрешните работи по опазване на обществения ред и националната сигурност, като тези правомощия се възлагат на търговци", се казва още в мотивите към искането до Конституционния съд.
 
В искането се сочи още, че с атакуваните разпоредби на законово ниво се позволява неограничено въздействие от страна на частни охранители върху живота в населените места, независимо дали се касае за извършване на действия, засягащи личния живот и имущество, упражняването на политически права, икономически дейности или други.