Днес служебният премиер Димитър Главчев ще подаде заявление за неплатен отпуск в Съдебната палата.

Самият Главчев съобщи това, след като президентът Радев го назначи за служебен министър-председател и му даде срок до 6 април да представи служебен кабинет.

Ще търся министрите по министерствата, ще търся министри, които са експерти, равноотдалечени от всички политически сили и хора, които не са компрометирани, даде вече заявка Главчев. Заявявам, че ще представя състав на правителство от некорумпирани и неопетнени експерти, ще представя кандидатите и на политическите сили, каза още той.

Димитър Главчев беше назначен на поста председател на Сметната палата на 28 юли 2023 г. с решение на 49-ото Народно събрание за 7-годишен мандат.

Главчев е икономист по образование и едно от знаковите лица на партия ГЕРБ, с която влиза в политиката като депутат още през 2009 г. Опитът му в счетоводството и финансовия контрол е над 30 години.

Главчев участва в работата на редица комисии, включително заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси, докато е народен представител в 6 парламента. Той е и председател на 44 НС от 19 април 2017 до 17 ноември 2017 г. Главчев взема решението да се оттегли от заемания пост след напрежение, възникнало след прочитане на декларация от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова и нейното последвало отстраняване от зала.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БГНЕС