/ БГНЕС
Не беше грешка, че не затворихме храмовете. Да затвориш храм, е все едно да затвориш болница, заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за "Епицентър". Той коментира, че на Цветница е станало ясно, че богомолците са спазвали противоепидимичните мерки.

"Казвам ви личното си мнение като вярващ християнин - за мен това е знак, който Господ ни дава, че благодарение на това ще излезем от тази криза по-силни и по-добри. Правя много ясна разлика между това дали е затворен храмът и дали се призовават хората масово да се стекат на съответните служби - това са две различни неща", заяви Гешев. Според него България е взела нелоши мерки, които са изпреварили много страни от ЕС.

"Макар трудно и колебливо, вървим две крачки напред, една назад", обобщи той, но добави, че дори и да не са в обема на Италия и Испания, той е научен, когато има проблем, да слуша специалистите в съответната сфера.

"Моят анализ сочи, че има две групи от хора, които се противопоставят на мерките за защита на здравето на българските граждани. Едната са традиционните мрънкала - те си мрънкат за всичко и са част от нашето ежедневие. На тях не им обръщам внимание. Но има и една по-сериозна група, за която в други времена е по-правилно да се използва термина "мародери". Това са хора, които оказват доста сериозна политическа, медийна и всякаква друга съпротива към въвеждане на каквито и да било мерки, коментира Гешев. По повод казаното от президента, че "гладът ще победи страха", Гешев заяви: "Всеки читател, слушател може да си изгради сам впечатление президентът към коя група се причислява, премиерът към коя група е, аз към коя група съм. Но ще кажа нещо позитивно, защото не искам разговорът ни да е тъжен - имам добро усещане, че след тази криза можем да излезем по-силни и по-добри". "Много ме дразни опитът на част от българската политическа класа да използва тази война с вируса, за да извлече политически дивиденти. Притеснявам се, че част от политическата класа дава всичко от себе си да загубим и тази битка. Надявам се да не успеят", коментира Гешев.

Главният прокурор съобщи още, че до края на май ще са готови анализите на първите 14-15 приватизационни сделки.

"Това е огромна работа, такъв анализ досега не е правен. Икономическият анализ, в който участват колегите от ДАНС, трябва да бъде продължен с правен анализ - да се види по всяка сделка има ли образувано дело, как е приключило, имало ли е проверка, повдигнати ли са обвинения, има ли оправдани лица, за какво престъпление се касае и т.н. Започнали сме с "Кремиковци" - най-голямата сделка като актив.

Попитан дали се страхува от нещо, Гешев разказа за свой разговор с негов американски колега.

"Един американски прокурор ме попита как се оказва въздействие върху българската съдебна власт. Аз му казах: "Приятелю, по същия начин като при вас, в Америка. Първо, се опитват да те корумпират, ако не успеят, се опитват да те компрометират. И ако не успеят да те компрометират, накрая те бият. При нас до бой не се стига, защото първите два начина са много ефективни". Какво да ме притеснява?", заяви главният прокурор.