ГЕРБ побеждава на евровота?
ГЕРБ побеждава на евровота? / netinfo

Данните от преброяването на "Галъп" показват, че 23 на сто от гласовете за ГЕРБ, 22 на сто - за БСП, 19,5 на сто за ДПС, 14 на сто за "Атака", 6 на сто за НДСВ, около 5 на сто за СДС - при 28 на сто избирателна активност, или участие на малко под два милиона избиратели, съобщи Марчела Абрашева.

ДПС получава 22 на сто от гласовете на изборите за евродепутати, БСП и ГЕРБ - по 21 на сто, според паралелното преброяване на социологическата агенция "Скала".

Извадката предполага грешка над един процент. Кой е победителят ще стане ясно само след окончателното преброяване на гласовете от ЦИК - заради малките разлики в броя на гласовете, коментира по Дарик радио Цветозар Томов от "Скала". Това мнение изрази и Марчела Абрашева от "Галъп".

Според Томов БСП, ГЕРБ и ДПС ще имат по 4 мандата. По още един мандат може да получат след преразпределянето на гласовете "Атака", която засега има 2 мандата, и НДСВ - с 1 мандат досега.

"Първа политическа сила" са четирите милиона негласували избиратели, коментира Цветозар Томов. По думите му изборите са поражение за всички партии.

Според социолога не бива да се стига много далеч в изводите от резултатите от изборите за депутати в Европейския парламент. Истинското разпределение на силите ще се види на местните избори.