/ БГНЕС
Депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти заявиха в кулоарите на парламента, че решението за новия здравен министър ще е изцяло на премиера и правителството. По повод оставката на Николай Петров, от ДПС коментираха, че партията на Борисов управлява с двойни стандарти.

ГЕРБ не бързали с новия здравен министър, нямали конкретни имена
 
Даниела Дариткова, едно от спряганите имена за негов наследник, която е и председател на здравната комисия, отрече с нея да е воден такъв разговор, а за зам.-здравния министър Мирослав Ненков - препрати към министър-председателя.
 
Ситуацията се повтаря, вече 9 години съм в политиката и в сферата на здравеопазването, при всяка смяна на министър е логично донякъде и аз да бъда евентуално търсена и ориентирана към поста“, обясни тя защо е сред спряганите кандидатури.

Здравният министър Николай Петров подаде оставка
 
Дариткова смята, че по-полезна ще е в парламента, в здравната комисия, а правителството, премиерът трябва да намерят доброто решение, защото това е в техните прерогативи.
 
„Грижа на ГЕРБ е да намери и излъчи човека, който да е най-добрият на тази позиция, на следващия министър трябва да му бъде оставена възможността и спокойствието да направи така, че българинът да не се оплаква от здравеопазването“, обяви председателят на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров и подчерта, че това е работа на премиера, който определя екипа си.
 
Сидеров описа профила, според него, на новия здравен министър - добър специалист и мениджър и смята, че ресорът трябва да остане на ГЕРБ.
 
И добави, че по приетата оставка на Николай Петров Борисов е показал, че действа принципно, макар да има само съмнения, слухове, предпочита да ги изчисти.
 
„Това е пример за управление, при което не се правят компромиси“, заключи Волен Сидеров.

Ненков не е получавал официално предложение да поеме поста министър
 
ДПС пък обвини ГЕРБ в двойни стандарти:
 
„ГЕРБ са виновни за двойните стандарти и толерирането на агресията, омразата в действие, вкл. и срещу медиите. Намирисва ли ви на двойни стандарти - оставка на министъра на здравеопазването по повод одитен доклад и проверка на прокуратурата, която не е установила нищо, но от ГЕРБ твърдят, че за тях това е морален акт“, коментира председателят на партията Мустафа Карадайъ. Тогава, по думите му, идва друг въпрос - видяхме агресия срещу възрастни хора по границата, оградата и каналджийството, влезли в сила съдебни решения, които не се изпълняват, а резултатът е вицепремиерски пост.
 
Едното било морален акт, а другото - какво е, какво означава това и какъв сигнал изпращаме към обществото, попита той. И отговори - да не се спазват законите, съдебните решения, да има саморазправа, вместо официалните държавни органи и институции да си вършат работата.
 
ДПС ще гласува "за"оставката на Николай Петров, защото такава е личната му воля.

Днес Движението и БСП са говорили за евентуален вот на недоверие, анонсиран от левицата. Резултатът, описа Карадайъ е, "разбрахме се, че трябва да седнем да говорим".
 
БСП нямат шансове да успеят с вот на недоверие заради корупция, това е обтекаемо понятие, според председателя на ПГ на Обединени патриоти Волен Сидеров.
БТА