ГЕРБ и ДПС ще решават казуса с ЦИК при президента
ГЕРБ и ДПС ще решават казуса с ЦИК при президента / снимка: БГНЕС

Готов съм да предоставя на ДПС и шестте места на ГЕРБ в ЦИК. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Нова телевизия.

„За ЦИК Местан ми каза неговата версия, аз му казах моята. В понеделник, в 9.15 ч., има среща при президента, разговарях днес с членовете на нашата Изпълнителна комисия, запознах се със ситуацията за ЦИК. Венецианската комисия, която се произнася за законите в България, с новия избирателен закон си пролича, че Мая Манолова не е никакъв законотворец. Този закон е направен само за тези избори”, заяви Борисов.

„Венецианската комисия е казала - една година преди изборите да не се променят изборни закони. Те не се съобразяват с нищо. Централната избирателна комисия има 19 члена, четирима от тях са изключително важни, от тях - два най-важни, председателят и секретарят на комисията. Председателят е от БСП, заместник-председател от „Атака”, секретар - от ДПС. Протоколите от изборите се подписват от първия и третия. От ГЕРБ няма зам.-председател. Винаги досега, първата политическа сила, спечелила изборите, има председател на ЦИК, на нас и зам.-председател не ни дават. От 19 души, имаме шест. Останалите 13 са на другите политически сили. Местан казва така - махаме председател, зам.-председател и секретар, махаме двете квоти на извънпарламентарните партии, остават 13. Да, но вие в момента БСП, ДПС и „Атака” сте в коалиция, работите като тандем. Всеки протокол ще бъде подписван от БСП - ДПС, със златното пръстче на „Атака” - така е конструиран законът на Мая Манолова. При това положение, моята толерантност казва: Добре, дайте ни един зам.-председател, пред Европа. Дали са шест, или без шест, дали от 19 имаш шест, или нито един, не можеш да влияеш на решенията. Когато нямаш и представител в ръководството... Ако трябва и шестте, ще им дам и шестте. Какво да кажа сега? От шестте ми вземете още един”, коментира още лидерът на ГЕРБ избухналият след решението на президента Росен Плевнелиев за разпределяне на местата в ЦИК.

Възродителният процес, във всички негови форми, е осъден, и от мен, и от него, и от цялата наша общественост, заяви още Борисов.

„Срещата в Кърджали е знак, че лидерите на политически партии, като се срещнат, трябва да може да си кажат „добър ден”, да се държат толерантно. Кърджали стана нарицателно име, след като Сергей Станишев си позволи да го сравнява с Крим. Съвпадение на програмите в Кърджали, нашата беше обявена много отдавна, Местан също е бил там, на семинара на МГЕРБ, участниците казаха - как виждате толерантността, журналистите от нашия семинар попитали през техните централи какво Местан бил казал, той посочи две - три възможности, отидохме, за десетина минути обменихме мисли. Нито за коалиция, нито за промяна на статуквото, а да дадем пример в Кърджали, че политиката е едно, над политиката стои толерантността”, каза Бойко Борисов.

Вчера Бойко Борисов и Лютви Местан седнаха да пият заедно кафе в Кърджали. Те обсъдиха разпределението на местата в ЦИК и направиха заявка дебатите по темата да продължат именно на среща с президента Плевнелиев в понеделник.

Източник: NovaNews.bg