ГЕРБ: Екоминистърът и кабинетът да не се крият зад решенията на съда
ГЕРБ: Екоминистърът и кабинетът да не се крият зад решенията на съда / снимка: БГНЕС
ГЕРБ: Екоминистърът и кабинетът да не се крият зад решенията на съда
70430
ГЕРБ: Екоминистърът и кабинетът да не се крият зад решенията на съда
  • ГЕРБ: Екоминистърът и кабинетът да не се крият зад решенията на съда

Правителството и министърът на екологията Искра Михайлов да предприемат незабавни действия за спиране на строителството на ваканционно селище върху 29 дка дюни край Несебър, призоваха от ГЕРБ.

В петък бургаският съд отмени заповедта на началника на Югоизточен район на ДНСК, с която се забраняваше изграждането на 124 къщи за 1800 души върху терен на фирмата "Сле груп".

По думите на бившия регионален министър на ГЕРБ Лиляна Павлова, екоминистърът има правомощия да спре възобновеното строителство.

ГЕРБ в лицето на Лиляна Павлова призова министъра и правителството "да не се крият зад решенията на съда".

"Действията на министерствата, действията на правителството, становищата, които издават в последната секунда, предрешават решенията на съда", коментира Павлова, като се позова на казуса с плана на Царево и "други случаи".

Има пълно картира на черноморското крайбрежие, специализирани карти и карта на морските дюни и тя показва, че на терена има 90 на сто дюни. Затова е недопустимо и там не трябва да бъде разрешено да се стри независимо от решението съда по заповедта на районната дирекция за строителен контрол за спиране на строителството, каза бившият регионален министър.

Много важен въпрос, на който Павлова заяви, че очаква отговор от министъра на инвестиционното проектиране, е дали РДНСК е предприела действия отново по издадените разрешения за строеж, защото по думите й те са незаконосъобразни по своя смисъл, защото са по документи, които не са цели - няма идейни проекти, няма връзка на бъдещия ваканционен комплекс върху дюните нито към ВиК, нито към електроразпределителна мрежа.

Скандалът "Дюнигейт" избухна в навечерието на 2013 година. Повече за него вижте ТУК