ГДБОП и британските служби неутрализираха група за сексуална експлоатация
ГДБОП и британските служби неутрализираха група за сексуална експлоатация / снимка: www.sxc.hu

Организирана престъпна група беше неутрализирана след съвместна акция между ГДБОП и британските полицейски служби, съобщиха от МВР.

Операцията е реализирана на 15 ноември в Лондон. Полицаите са разбили седемчленна банда, която се е занимавала не само с трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Със сила те принуждавали жертвите си да сключват брак с граждани на трети страни, а целта била - придобиване на правото на свободно придвижване в Европейския съюз (ЕС).

Разследването започнало в България, когато 43-годишна жена подала сигнал в ГДБОП, че дъщеря й - на 25 години, била принудена да се омъжи срещу заплащане за гражданин на трета страна. След сключването на брака й било забранено да се върне в родината ни.

Чрез представителя на МВР в Лондон, антимафиотите незабавно уведомили британските си колеги. Стартирали съвместните оперативни действия и обмен на информация, в резултат на което адресът, на който младата жена била насила държана, е локализиран. Там били открити още две момичета с идентична съдба, на които чрез Националната комисия за борба с трафик на хора към МС е осигурено завръщането в България.

В британската столица били задържани общо 7 души - чужди граждани. Последвало претърсване в дома на единия от тях, който е пребивавал известно време в страната ни. Там спецслужителите попаднали на множество фалшиви документи за самоличност, копия на лични карти и актове за раждане на български гражданки.

Срещу двама от задържаните вече има повдигнато обвинение в Англия за насилствено държане и сексуална експлоатация.