Газовите доставки за България - отново на дневен ред. Появиха се нови притеснения, ако Гърция също откаже да плаща на Русия в рубли. В момента част от газа за България идва именно от южната ни съседка. Все още не се знае как ще действа Гърция. Тепърва предстои да дойде договореното количество от Съединените щати. Въпреки това експертите смятат, че пряка опасност да останем без газ няма. На фона на това се очаква сериозен скок на цената на парното и топлата вода, посочва NOVA.

Близо месец, след като Русия спря доставките на газ към България и Полша, сега и Финландия остава без руско синьо гориво. Големият въпрос е как ще действа Гърция, през която в момента получаваме доставки. Крайният срок за плащането им към Москва изтича късно тази вечер. Премиерът Кирил Петков не вижда проблем при сценарий, в който Атина също остава без руски газ. 

“Нашите договори са си договори, така че това не е функция на Гърция дали ще реши да плаща, или не в рубли. Но това, в което бях уверен и от комисията, и от Германия, е че плащанията ще бъдат в нормалната валута плюс декларацията, че това плащане е извършено”, заяви премиерът Петков. 

Петков: Твърдата ни крачка за руския газ помогна на ЕС да заеме същата позиция (ВИДЕО)

България беше сред първите държави, които трябваше да вземат решение как да платят.  

“Аз не мисля, че руската държава може да си позволи да загуби целия Европейски съюз, това че България направи тази твърда първа крачка мисля, че помогна на целия Съюз сега да заеме същата твърда позиция”, каза Петков и допълни, че е получил “поздравления за нашата позиция от самото начало от много от европейските лидери, така че аз лично не се притеснявам по тази тема”.

Дори да се стигне до спиране на газа от Гърция, експертите обясняват, че има други компании, които могат да продават газ.

“Ние продължаваме да ползваме руски газ, минал през Турция, който се заплаща от Гърция. Гръцката компания „Митилинеос” има договор с „Газпром” за около милиард годишен внос на природен газ. Това означава, че тя може да плаща във всякаква валута, неограничено е от правилата и мерките на Европейския съюз”, обясни енергийният експерт Еленко Божков. 

Митрофанова: Използването на думата „корупция“ по отношение на Путин и Балкански поток е оскърбление

А Русия е категорична: “Към този момент вече 14 водещи европейски компании са извършили плащания по новата схема. Още 20 са открили съответни сметки в “Газпромбанк”, включително оператори от Германия и Италия”, заяви посланикът на русия в България Елеонора Митрофанова. 

Независимо откъде идва газът за нас, и Топлофикациите, и ВиК дружествата очакват сериозен скок на цените на парното и водата. 

“Ако говорим за цените на ВиК услугите, то се очаква средно увеличение около 20% средно за страната. Като, разбира се, е различно за различните обособени територии, които се обслужват от различните ВиК оператори”, поясни председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски.

Топлофикациите за момента не казват какво увеличение точно искат.  Експертите, обаче, смятат, че цената ще скочи с доста повече от 25%.

“Горивна компонента и въглеродна емисия участват в цената на топлинната енергия с тежест 85%”, обясни Еленко Божков. 

Решението с колко ще поскъпне парното трябва да стане ясно в началото на новия регулаторен период, който започва от 1 юли.

Четирима европейски купувачи на газ са платили в рубли през април, твърди източник, близък до “Газпром”. Според него други 10 европейски компании са открили сметки в рубли в  “Газпромбанк”. Медии в Москва твърдят още, че Румъния, Гърция, Белгия, Швейцария и Хърватия разглеждат предложения от Кремъл механизъм за плащане в рубли. През април Полша и България се отказаха от него, в резултат на което Русия спря газа. В следващите дни са падежните дати, на които редица държави  трябва да се разплатят с Москва. 

В зависимост от това в каква валута ще го направят, Русия ще реши дали да спре притока на синьо гориво. Евросъюзът предупреди държавите-членки, че предложеният от Кремъл механизъм, е нарушение на санкциите.
nova.bg