/ ThinkStock/Getty Images
Има гаф при приемането на законовите поправки за задължително оборудване на автобусите с колани, заяви за „Дарик“ Ивайло Константинов от Конфедерация на автобусните превозвачи. Според приетите текстове, при превозите до 30 километра такова задължение няма да има за автобусите, които превозват ученици и работници. За сметка на това колани ще трябва да се монтират в градските автобуси, където е разрешено да се возят и правостоящи. Би трябвало да е точно обратното, изтъкна Константинов. Без отговор е и въпросът какво ще се случва с автобусите, които влизат в България от Сърбия, Румъния и Гърция, например, и нямат видеорегистратори и колани, добави той.

Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани
 
Вероятно става дума за техническа грешка или неразбиране от страна на вносители, посочи Ивайло Константинов:
 
Определено е направен гаф при приемането на текстовете. Това, което са приели, е да бъдат изключени от оборудване с колани само автобусите от клас 1 и 2, които извършват превози до 30 км. Но е записано изрично в текста - специализиран превоз до 30 км, което на практика означава, че автобусите, които превозват точно учениците няма да бъдат с колани, а не са изключени градските автобуси, което на практика оборудване с колани в градските автобуси, което е абсурдно. Няма как правостоящ пътник да бъде обвързан с колан“, каза той.

Задължителните колани и видеорегистратори може да оскъпят автобусните билети
 
Според Ивайло Константинов сериозен проблем може да възникне за автобусите без колани и видеорегистратори, които влизат от други държави:
 
„Има няколко въпроса, които никой не ги поставя. Какво правим с автобусите от Сърбия, от Гърция? Ще им слагаме видеорегистратори и колани на границата ли? Какво ще правим? На никого не е ясно. Трябваше да има становище на туристическите фирми, на Агенцията по туризъм. Това би довело до катастрофа. Тези чужди автобуси, ако не могат да влязат в България, защото нямат колани, какво правим, на никого не е ясно“, посочи още той.

Превозвач: Превенцията на пътя трябва да започне от нас, не от коланите
 
Константинов добави, че процесът по оборудване с колани има няколко стъпки – закупуване, монтиране и приемане на конструктивната промяна от страна на специализираните технически служби. Не ясно обаче как точно и за колко време ще се случи всичко, при положение, че в закона са указани срокове. Има автобуси с по-леки седалки, например, които не са пригодни за оборудване с колани, посочи Ивайло Константинов. Според него предстои законът да бъде ремонтиран.