/ БГНЕС, архив
Задължителните колани и видеорегистратори може да оскъпят автобусните билети
98780
Задължителните колани и видеорегистратори може да оскъпят автобусните билети
  • Задължителните колани и видеорегистратори може да оскъпят автобусните билети
Продуктовата потребителска такса за рециклиране, както и задължителното оборудване с колани и видеорегистратори няма как да не доведат до увеличение на цената на автобусните превози, заяви Магдалена Милтенова на пресконференция по повод учредяването на Конфедерация на автобусните превозвачи. Милтенова, която е председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, е първият председател на новата браншова и работодателска организация, основана от седем сдружения днес.
 
Конфедерацията ще изразява и защитава интересите на бранша в диалог с изпълнителната, законодателната власт и общините, като една от главните й цели е да се „изсветли“ сектора.

Искат отмяна на новите екотакси за автобуси и камиони
 
Задължителна регистрация по ДДС на фирмите за автобусни превози и забрана автобус да се регистрира на физическо лице. Това са част от мерките, които според основателите на новата организация, са нужни за повишаване на безопасността и по-качествена услуга.

При представянето на новата организация учредителите не подминаха някои от най-наболелите проблеми на бранша. Един от тях е обновяването на автобусния парк, посочи Магдалена Милтенова: "Няма как да се възлагат договори за обществен превоз чрез обществени поръчки, когато общините не изпълняват ангажимента си по Регламент 13 70, не осигуряват финансиране на превозвачите, принуждават ги да работят на цени под себестойност на услугата, само и само да получат работа и това нещо се случва на фона на договори за по две години. Човек не може да си позволи да инвестира и да даде средства, необходими за купуването на нови автобуси, ако той няма сигурността, че тази инвестиция ще бъде запазена в рамките на 10 години, какъвто е срокът, който регламентира ЕС".

Глоби за автобуси без видеорегистратори и колани предвиждат законови промени
 

Една от главните цели на Конфедерацията на автобусните превозвачи e „изсветляването“ на бранша. Според Петър Захариев от Националната асоциация на автомобилните превозвачи законите трябва да се променят така, че автобус да не може да се регистрира на физическо лице, както и всички фирми, извършващи превози, задължително да се регистрират по Закона за ДДС: "Това е крещяща нужда от години. Регулирано е в европейските законодателства по този начин, разбира се, и по друг, с допълнителни ограничения. Нямаме ограничения да кажем Иван Иванов да си купи автобус. Нека си го купи, да си го държи пред къщи, което пък е работа на кмета, че той няма право да паркира там въпросното МПС, да си го гледа и да му се радва, но той не може да извършва обществен превоз на пътници".
 
Вследствие на проблема с нерегламентирания превоз на пътници и неправилното възлагане на обществени поръчки населени места в 128 общини вече нямат автобусен транспорт, изтъкна Магдалена Милтенова.

Превозвач: Превенцията на пътя трябва да започне от нас, не от коланите
 
Тя насочи вниманието и към предложение, което е подложено на обществено обсъждане до 14 септември - всички ученически превози с образователна цел да се извършват в почивните дни: "Нещо, което ние считаме за абсолютно недопустимо, защото това са дните, в които трафикът е най-натоварен, това са дните, в които ние ще застрашим най-сериозно живота на нашите деца, защото знаете, че почти всички тежки катастрофи се случват наистина при натоварен трафик в неделни празнични дни".
 
От бранша настояват за отмяна на продуктовата потребителска такса за рециклиране, въведена на 16 юли тази година с промяна в наредба на Министерството на околната среда и водите. Тази такса, както и задължителното оборудване на автобусите с колани и видеорегистратори, няма как да не доведе до увеличение на цената на билетите, изтъкна Магдалена Милтенова.