/ БГНЕС, архив
3000 лева глоба за автобуси без видеорегистратори и колани, предвиждат законови промени
98680
3000 лева глоба за автобуси без видеорегистратори и колани, предвиждат законови промени
  • 3000 лева глоба за автобуси без видеорегистратори и колани, предвиждат законови промени
От 3000 лева ще започват глобите за транспортните фирми, които не са оборудвали автобусите си с колани и видеорегистратори. Това предвиждат промените в Закона за пътищата, които трябва да влязат в пленарна зала до края на седмицата. На глоби ще подлежат също шофьорите и пътниците. Ако бъдат приети поправките, фирмите ще имат 6 месеца буферен период, в който да преоборудват автобусите.

Промените ще засягат автобусите, които извършват превози над 30 км, а фирмите ще имат 6 месеца буферен период. На глоби след това ще подлежат както транспортните фирми, така и водачите и пътниците. Понастоящем Законът за движение по пътищата постановява, че глобата за непоставяне на колан е 50 лева.

Глобите за фирмите ще започват от 3000 лева, съобщи депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. "Има шест месеца гратисен период, както и конкретни санкции както за водачите на автобусите, така и санкция за пътниците, които не са сложили колана както за леките коли, така и за автобусите", каза Ненков. Той допълни, че предвидените санкции за собствениците на превозвачески фирми са 3000 лева, ако не са оборудвали автобусите с видеорегистратори и колани.

Видеорегистраторите в автобуса ще са задължителни и ще заснемат както обстановката в автобуса, така и пътя пред него. Ненков не пожела да прогнозира колко ще струват новите изисквания на транспортните фирми. По информация от бранша промените ще засегнат около 15 хил. автобуса. Най-късно до утре комисията по регионална политика трябва да гласува текстовете, а до края на седмицата те трябва да влязат и в пленарна зала.