Фалшивите шофьорски книжки вървели на цени между 1200 и 1500 лв.
Фалшивите шофьорски книжки вървели на цени между 1200 и 1500 лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Фалшивите шофьорски книжки вървели на цени между 1200 и 1500 лв.
51625
Фалшивите шофьорски книжки вървели на цени между 1200 и 1500 лв.
  • Фалшивите шофьорски книжки вървели на цени между 1200 и 1500 лв.

От 1200 до 1500 лева е цената на фалшивата шофьорска книжка, обяви в предаването „Кой говори?" на „Дарик" Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по автомотоподготовка. Според него тарифата зависела от шефовете на съответните инспекции и школи по места, а цената се увеличила през последните месеци заради затегнатите от транспортното министерство антикорупционни мерки при провеждането на шофьорските изпити.

Шефът на КАТ и заместник-директор на „Охранителна полиция" комисар Алекси Стратиев обяви, че в момента тече проверка в цялата страна за установяване на фалшиви дипломи при записването за курсове за шофьор, като резултатите щели да бъдат готови до два месеца. Мнението на комисар Стратиев е, че образователният ценз 7-ми клас за придобиване на правоспособност за управление на МПС е достатъчен и нямало необходимост да се вдига на 10-и клас, както предложиха автоинструктори.

„Не бих казал, че образованието гарантира сигурността на пътя, тъй като рискови са водачите и с висше образование понякога. Тоест степента на образованост невинаги гарантира нормално поведение на пътя", коментира Стратиев. Според него въвеждането на някакъв ценз, за да се яви един човек като кандидат-шофьор е разумно и съществува в законодателството в момента. На въпрос дали образователният праг трябва да се повиши от седми да десети клас той отговори: „Моето мнение е, че това е без значение за поведението на водача на пътя. По-скоро обучението му като водач и най-малко общото му поведение като човек в обществото е значим за това да бъде коректен участник в движението".

Чуйте целия разговор в предаването „Кой говори":