Фалшив сайт на здравното министерство рекламира хапче срещу лош дъх
Фалшив сайт на здравното министерство рекламира хапче срещу лош дъх / Thinkstock/Getty Images

Създадоха фалшив сайт на здравното министерство. В него е поместено интервю с несъществуващ директор на българска институция, който препоръчва лекарствен продукт срещу лош дъх и бактерии в организма. От министерството информираха, че вече са сигнализирали ГДБОП по случая и призоваха читателите да не се подвеждат по фалшивата информация. Въпреки това от коментарите под нея става явно, че мнозина вече са закупили от въпросния продукт.

Фалшивият сайт се състои само от една страница, брандирана като официалната страница на ведомството. В нея е поместено дълго интервю с човек на име Евгени Морозов, представен като директор на Националния център по заразни и паразитни болести, който всъщност се ръководи от проф. Тодор Кантарджиев. Във фалшивото интервю Морозов препоръчва определен лечебен продукт срещу лош дъх и бактерии в организма.

По случая от здравното министерство изпратиха сигнал до директора на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" Ивайло Спиридонов, с копие до комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления". От ведомството подчертаха, че фалшивият сайт съдържа категорично невярна информация и прави внушения, които са подвеждащи и опасни за здравето на гражданите.

По информация на Дарик антимафиотите са установили, че фалшивият сайт се администрира от чужбина. По линия на международното полицейско сътрудничество родните служби вече са уведомили колегите си в две европейски държави, но засега от МВР не издават кои са те. Предстои случаят да бъде докладван в прокуратурата.