Ф. Димитров: Трябва да се търси позитивно решение по случая с Желева
Ф. Димитров: Трябва да се търси позитивно решение по случая с Желева / cнимка: Sofia Photo Agency
Ф. Димитров: Трябва да се търси позитивно решение по случая с Желева
25087
Ф. Димитров: Трябва да се търси позитивно решение по случая с Желева
  • Ф. Димитров: Трябва да се търси позитивно решение по случая с Желева

България ще може да излезе от положението, в което попадна по казуса с Румяна Желева, ако всичко с документите й е наред от правна гледна точка. В противен случай трябва да се търси друг убедителен вариант за кандидатурата ни за еврокомисар. Това коментира пред Дарик бившият български премиер Филип Димитров. Според него случилото се не трябва да бъде драматизирано, както и не трябва да бъде обвиняван министър-председателят за личните действия на министрите му.

„Това е една ситуация, която в момента подлежи на развитие. Ако нещо формално е било нарушено, това естествено ще предизвика последици. Не мисля, че има голяма полза да се хвърлят в момента обвинения по една или друга страна. България трябва да излезе от това положение и тя ще може да го направи, ако от правна гледна точка всичко е наред. Ако не е - очевидно ще трябва да се търси друг убедителен вариант", коментира Димитров.

Той беше категоричен, че „винаги има проблем когато се започва с фалстрарт". „Времето може да реши много неща. Ако човек се представи добре от тук нататък, това вероятно ще се забрави. Има нещо вярно в това, че ситуацията е драматична, но тя е драматична за кратко време", отбеляза той. „Най-важното в момента е да се запази хладнокръвие и да се търси позитивното решение. Не изключвам възможността, макар че е много малка, подобни събития да бъдат повод за преоценка на някои елементи от ресорите", уточни още Димитров. 

Димитров коментира, че премиера не е пъдар, за да ходи подир министрите си и да проверява дали това, което те му поднасят е точно. „Нормално е да се разчита, че това, което те правят е както трябва. Ако те не го направят - те си носят последствията. Ако, не дай Боже, се окаже, че има разминаване на декларацията на Желева, да се вини премиера за това ми се вижда малко несериозно", отбеляза още бившият премиер.