/ iStock/Getty Images
Регистрацията ще е възможна само с електронен подпис
Всеки здравноосигурен пациент с електронен подпис вече ще има достъп до личното си здравно досие. За целта трябва да си свали мобилното приложение еЗдраве, което е разработено от МЗ и "Информационно обслужаване".

Електронно здравеопазване: Приемът в болница ще е с онлайн направление

Там във всеки един момент ще може да проверява резултати от прегледите си, от медицинските изследвания, предписани медикаменти и лекарства.

Това съобщи служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, давайки старт на приложението. То ще осигури достъп на потребителите до личното им здравно досие и до всички налични електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система (НЗИС).

"По този начин повишаваме контрола на самите пациенти над системата и собствените им медицински данни, допълни министърът. Досега достъпът до пациентското досие в НЗИС се осъществяваше през електронен подпис, защото по този начин подсигурява най-високо ниво на сигурност, на защита на личните и медицинските данни", обясни той.

Сред ключовите предимства на приложението са, че пести време на пациентите и лекарите. Активирането на мобилно устройство се удостоверява с електронен подпис.

Фармацевтичният съюз: Е-рецептата ще намали вероятността за допускане на грешки

Потребителят може да включи допълнителна биометрична защита данните. Всеки достъп до електронното пациентско досие се записва. С деактивиране на приложението, от устройството се премахват всички лични и медицински данни на потребителя. Информацията е представена на достъпен за пациента език.