На страницата на Централната избирателна комисия има качена симулативна версия на гласуването, с която може да се упражните преди втория тур на президентските избори в неделя. В сайта всеки желаещ може пробно да гласува с машина.

Гласувайте симулативно тук
За разлика от първия тур, на балотажа ще гласуваме само за две кандидатпрезидентски двойки - Румен Радев и Илиана Йотова и Анастас Герджиков и Невяна Митева.

Те запазват същите номера в бюлетината от първия тур, обясниха от ЦИК.

Самото машинно гласуване става като първо получите карта от секционната избирателна комисия, на която трябва да представите документ за самоличност.

След това картата се поставя в устройството и върху екрана се визуализира бюлетината за балотажа. Тя е на една страница и върху нея са изписани имената на двете кандидатпрезидентски двойки, както и опция "не подкрепям никого". Ако объркате името на предпочитания от вас кандидат, тогава може да направите промяна с бутона преглед, който ще ви предложи корекция на направения от вас избор.

ЦИК обяви окончателните резултати от изборите 2 в 1

След самото гласуване трябва да изчакате звуковия сигнал и разписката, която излиза за всеки избирател. След това картата се връща на СИК. Самата разписка от машината се пуска в непрозрачна кутия.