Етичната комисия към ВСС ще изслуша Кокинов на 13 май
Етичната комисия към ВСС ще изслуша Кокинов на 13 май / Sofia Photo Agency: Юлиана Николова

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет ще предложи на министъра на правосъдието Драгомир Йорданов да свика извънредно заседание на Съвета, на което да бъдат обсъдени оставките на Николай Кокинов.

Кокинов подаде оставка и като ръководител на Софийската градска прокуратура, и като магистрат. Председателят на етичната комисия Ясен Тодоров обясни, че засега няма образувано дисциплинарно производство срещу Кокинов във връзка с участието му в изнесените в медиите разговори с бившия премиер Бойко Борисов и ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов, но по случая вече има преписка.

Кокинов ще бъде поканен на изслушване във ВСС на 13 май.

Междувременно стана ясно, че днес в 14.30 часа ще има извънредно заседание на Висшия съдебен съвет.

В петък медиите получиха записи, за които се твърди, че съдържат разговор между градския прокурор на София Николай Кокинов, бившия премиер Бойко Борисов и земеделския министър в кабинета му и настоящ обвиняем за подкуп, злоупотреба със служебно положение и принуда Мирослав Найденов.

Диалогът е пълен с цинизми и обиди към прокурори, политици и журналисти. Изпратилият файловете твърди, че е служител на специализираната дирекция към МВР, която се занимава с подслушване.

След разпространението на записите Кокинов подаде оставка като градски прокурор на София. Рано тази сутрин Кокинов е внесъл молба, в която иска да бъде освободен и като магистрат.

По същия начин преди десетина дни медиите получиха секретни разработки срещу вече отстранения шеф на ГДБОП Станимир Флоров, които по-късно се оказаха автентични.