Районната прокуратура в Несебър работи по данни за сбиване между група полски туристи и спасители на плажа в Слънчев бряг. Случаят е от вчера, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас.

Полските туристи са разпитани в полицията в Несебър. Образувана е проверка. Част от тях са посочили, че са получили телесни увреди. Установена е самоличността и на спасителите, участници в инцидента. 

Относно случая от дружеството-концесионер на ивицата, казаха, че вчера около 15:00 часа полските туристи във видимо нетрезво състояние са влезли в морето при вдигнат червен флаг. Същите са били предупредени многократно от две спасителки, работещи на най-близкия пост, че влизането във водата е абсолютно забранено.

"Чуждите туристи са се държали изключително арогантно и обидно към двете дами - използвали са унизителни реплики и неприлични жестове. Неколкократно им е бил подаден сигнал със свирка и указания да се върнат. Туристите не са предприели абсолютно нищо след сигналите, продължили са да навлизат навътре в морето. Спасители от съседен пост са тръгнали след тях, като настоятелно са ги увещавали да излязат, защото времето е било много лошо с бурни вълни и реална опасност да се случи инцидент. Един от полските туристи е загребал шепа пясък от дъното на морето и го е хвърлил в очите на спасител, а друг от туристите го е нападнал физически, като го е блъснал и съборил. При тази проява на агресия към спасителя, неговите колеги са се намесили да го защитят и да прекратят нападението над него. Ситуацията е излязла извън контрол, имало е викове и скандал, бутания", заявиха от фирмата-концесионер.

Оттам апелираха към всички туристи да бъдат отговорни и дисциплинирани, когато са на плажа и обясниха, че с недопускането във водата при лошо време спасителите единствено искат да защитят летовниците от собствената им самонадеяност и безотговорност.  

При положение че на червен флаг нямат право да влязат, ние им свирим да излизат от водата. Те ни показват неприлични жестове, да ни обиждат като идиоти, да хвърлят пясък по нас”, разказа пред NOVA Добромира Петкова - спасител на плажа.

Потърсили помощ от ръководителя на водно-спасителната служба. „В момента, в който се стигнало туристите да блъскат първоначално младите момичета. Да, и те са жени, но в същото време са и правоспособни спасители, които бдят за тяхната безопасност. Нормално е колегите да защитят своите колеги”, каза Иван Георгиев, началник водно-спасителна служба.

Летовници, които са присъствали на инцидента, разказват, че полските туристи били под въздействието на алкохол.

„Поляците предизвикаха боя. Многократно бяха предупреждавани. И то не само от спасителите. И от плажуващите. Многократно. Ние затова напуснахме. Аз съм с 3 деца и затова се махнахме, за да не ставаме свидетели на глупостите”, разказа Емил, турист от Бобовдол.

Единият от спасителите потърсил медицинска помощ заради пясък в очите. Медицинският екип отишъл на плажа и за да провери какво е състоянието на полските туристи.
„Бяха агресивни. И изглеждаха да са употребили алкохол”, заяви д-р Наталия Димитрова – дежурен реаниматор на Южен плаж в „Слънчев бряг”.

Пред OFFNews, обаче, полските туристи разказали друга версия. В морето била възрастна двойка, която спасителите започнали да блъскат. Тогава баща и син - поляци, се опитали да ги защитят и си стигнало до размяна на реплики и бой. Според сина - баща му е удрян, повален на земята и ритан в корема. Тази сутрин те подали жалба в полицейското управление срещу спасителите. Тепърва ще се изяснява чия версия е вярна в този спор.
БТА, nova.bg