ЕК разработва критерии за категоризация на съдилищата
ЕК разработва критерии за категоризация на съдилищата / Sofia Photo Agency

Европейската комисия ще разработва критерии за категоризация на различните съдилищата и за съдиите, които работят в тях. Това заяви във Варна министърът на правосъдието Миглена Тачева. Тя отбеляза, че така по-лесно ще се осъществява правилно бюджетиране, както и разпределяне на щата.

Правосъдният министър отбеляза, че “във Варна делата са еднакви и дори в някои случаи по-сложни, от тези в София”, т.е. трябва да има разпределение на тежестта.

На срещата си с журналисти Тачева съобщи, че е впечатлена от изградения търговски регистър в морската столица и се надява до края на месеца там да бъде преместен имотният регистър, както и администрацията на Териториалното звено на Агенцията по вписвания. По думите на Тачева магистратите споделят, че имат проблеми по прилагането на Закона за търговския регистър и няколко текста по него задължително трябва да бъдат променени.

Тя добави, че "до понеделник трябва да бъдат предоставени предложенията на директорите на Регионалните звена на Агенцията по вписванията, относно възможностите за справяне с тези трудности".

Като втори проблем в съдебната система Тачева изтъкна недостатъчният сграден фонд и че е приключило първоначалното проектиране на новата Съдебна палата във Варна.

Очаква се до края на май да бъде изместен и Административният съд във Варна, като за целта е закупена нова сграда срещу Курортна поликлиника в града. Министър Тачева допълни, че е "започнала процедура по предоставяне на близо 194 дка земя държавна собственост за изграждане на втори варненски затвор. Теренът е в близост до землището на община Девня. По нейни думи ще бъдат необходими милиони левове за изграждането на затвора, поради което се обмислят възможности за публично-частно партньорство.