Европейската комисия не е променила становището си за това как България може да прилага отстъпката от санкциите на ЕС, наложени срещу вноса на руски петрол. Това заяви  говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпрос.

Алексиев: Няма изрична забрана за износ на нефтопродукти от руски петрол, внесен по море

България се ползва от специална отстъпка от санкциите срещу вноса на руски петрол заради географското си положение. Преди няколко седмици обяснихме нашето виждане и то остава непроменено. В "конструктивен контакт" сме с българските власти и трябва да изчакаме резултата", посочи говорителят.

ДПС: Лъжа е, че подкрепяме износа на руски нефтени продукти

Изключението е до края на 2024 г., отбеляза той. Целта на изключението е България да може да се снабдява, а не да продава внесения руски петрол на други държави - от ЕС или чужди страни. Уточнението от комисията се наложи, след като служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев заяви, че проверката на регламента е показала, че няма изрична забрана за износ на нефтопродукти, произведени от суров руски петрол, внесен по море.
БТА