/ iStock/Getty Images
Днес времето ще е предимно слънчево, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Около и след обяд над западната половина от страната, а през нощта срещу неделя и на изток ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност.

времето дъжд дете пролет
iStock/Getty Images

Ще има краткотрайни, на места интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, но привечер ще започне да се ориентира от запад-северозапад.
 
Жълт код е обявен в области в Западна и Централна България. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София-град. В тези райони атмосферата ще е неустойчива. Около и след обяд ще има гръмотевични бури с краткотрайни валежи от дъжд, усилване на вятъра и градушки. На места явленията временно ще са интензивни, предупреждават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

НИМХ

Минималните температурите ще са от 8 до 13 градуса. Ще е топло, с максимални температури между 24 и 29 градуса, по-ниски по Черноморието – 15-17 градуса. Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца.
 
По Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 15-17 градуса. Температурата на морската вода е 12-14 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала
 
В планините преобладава слънчево време, след обяд над масивите в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 17 градуса, на 2000 метра - около 10 градуса.

времето пиле поляна
iStock/Getty Images

В неделя вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Ще има променлива облачност, без съществени валежи. Дневните температури слабо ще се понижат.
 
В понеделник облачността ще е по-често значителна, но краткотрайни превалявания ще има само на отделни места, главно в планинските и североизточните райони. В Западна България вятърът ще отслабне, в много райони и ще стихне, в Източна ще бъде от юг-югозапад.
 
Във вторник от запад на изток ще превали, на места с гръмотевици. Със запад-северозападен вятър температурите ще се понижават.

време дъжд
ThinkStock/Getty Images

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
НИМХ, БТА, Агенция Фокус