Държавата прави опит да си върне отново царски имоти
Държавата прави опит да си върне отново царски имоти / снимка: БГНЕС, архив
Държавата прави опит да си върне отново царски имоти
36986
Държавата прави опит да си върне отново царски имоти
  • Държавата прави опит да си върне отново царски имоти

Държавата ще опита да си върне дворците „Царска Бистрица”, „Ситняково”, „Врана” и вилата „Саръгьол” в Боровец, като заведе искови молби, съобщиха Министерството на регионалното развитие. Интересите на държава ще защитава адвокатска къща „Савова и сие” за дворците „Царска Бистрица”, „Ситняково” и „Врана”. МРРБ е приключило прегледа на правните анализи, изготвени от три адвокатски кантори относно възможностите за завеждане на дела от държавата срещу наследниците на бившите царе Фердинанд І и Борис ІІІ.

В края на юли 2010 г. строителното министерство сключи договори с адвокатските кантори „Владимир Дончев” и „Савова и сие”, със задача да направят анализ на документите, събрани от Временната комисия, формирана от 40-то Народно събрание за установяване на отнетото и възстановеното имущество на бившите царе Фердинанд І и Борис ІІІ, както и да предложат варианти за решаване на казуса с царските имоти. Имотите са двореца „Врана”, имот „Саръгьол”, дворец „Царска Бистрица”, дворец „Ситняково” и къща в с. Слатина. Според правните анализи къщата в село Слатина, която е придобита с нотариален акт от 1937 г. от княгиня Евдокия Фердинандова, е възстановена правилно на наследниците й.

От допълнително изисканите и представени от Столична община документи и информация е установено, че не са налице основания за завеждане на дело от държавата против наследниците за този имот.

През месец декември 2010 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството сключи договори за изготвяне и завеждане на искови молби и процесуално представителство с адвокатска къща „Савова и сие” за дворец „Царска Бистрица”, дворец „Ситняково” и дворец „Врана”. Това е една от канторите, на които беше възложено да изготвят правните анализи. Предстои сключване на договор и с друга адвокатска кантора за имот „Саръгьол”.