Държавата отпуска 400 млн. лв. за подпомагане на икономиката
Държавата отпуска 400 млн. лв. за подпомагане на икономиката / netinfo
Тройната коалиция е одобрила допълнителни мерки за подпомагане на реалната икономика в страната в условията на световна финансова криза, съобщи премиерът Сергей Станишев след заседание на ИБ на БСП.

Министър-председателят Сергей Станишев каза ,че трите партии в управлението са се обединили около идеята за реализирането на допълнителна инвестиционна програма, която ще е насочена към подпомагането на икономиката в страната.

„Тази програма ще бъде около 400 милиона лева допълнителни капиталови вложения освен предвидените седем процента от брутния вътрешен продукт, които са планирани”, добави Станишев.

По думите му ще има и значително капитализиране на Българската банка за развитие. Допълнително ще й бъдат отпуснати 500 милиона лева, които да послужат за кредитиране на търговските банки.

Станишев съобщи още, че следващата година няма да се повишат акцизите на горивата. Предвижда се и ускорено изграждане на индустриални зони в страната.

Премиерът допълни, че осигурителната тежест ще намалее с около 2,5 процента. Станишев бе категоричен, че следващата година данъците няма да се повишат.

Правителството предвижда още значително увеличение на пенсиите на две стъпки – веднъж от 1 април и след това от 1 юли. Станишев каза, че всички детайли около икономическите мерки ще бъдат изяснени на заседанието на Министерския съвет в четвъртък.

Тези, които се опитват да насаждат етническа омраза и да демонизират ДПС, вредят на страната, заяви министър-председателят Сергей Станишев. Според премиера не бива да „се заиграва с етническата карта на България", тъй като това било игра с огъня. Станишев бе категоричен, че не е работа на БСП да коментира организационната дейност на други партии. Премиерът допълни, че дадена партия не може да бъде във властта по презумпция, а заради гласуваното от гражданите доверие.