Двама арестувани след сблъсъци на полиция и фермери на ГКПП Оряхово
Двама арестувани след сблъсъци на полиция и фермери на ГКПП Оряхово / netinfo

Двама човека бяха арестувани след сблъсък между протестиращи фермери и полиция край граничния пропускателен пункт Оряхово. Млекопроизводители протестираха на граничните пунктове на Дунав мост, при Оряхово и при ферибота Видин-Калафат с искания за прекратяване на вноса на млечни и месни суровини или ивеличаване на вносните мита и за изкупни цени на млякото, които да са защитени.

Около 500 млекопроизводители се сабраха на граничния пункт Оряхово, за да протестират. За да преговаря с тях, на място пристигна земеделският министър Валери Цветанов, според когото конфликтът между производители и преработватели е от няколко години, но сега е ескалирал. Министърът съобщи, че от понеделник ще започне прием на документи за субсидии за овце, кози и говеда.

„В понеделник ще има ясна информация, която ще бъде публикувана навсякъде, но най-важното е, че до 28 февруари трябва да подадете документи, обясни министърът. Второто много съществено нещо е, че като вече се подадат документите НВМС и нейните поделения в страната ще отидат и ще проверят дали броят на животните дали отговаря на заявеното”, обясни министърът на протестиращите. „Има много голяма бройка, особено в Южна България някои видни български животновъди в продължение на години са получавали субсидии върху 100-180 овце, а са имали по една овца и едно агне и половина”, каза още Цветанов. Ще направя всичко възможно, аз ви казвам, че ще успеем да се разберем някъде в рамките на 18-18,5 млн. евро, каза министърът и допълни: „Министерството на земеделието, аз лично искам да вземете колкото може повече пари.”

Министър Цветанов призова проблемите да се решават в открит диалог, а не чрез преграждане на пътища.

300 млекопроизводители и земеделци от цяла Североизточна България блокираха движението на Дунав мост на обяд. В 12 часа недоволните фермери затвориха едното платно на моста, като не допускаха влизащите в страната ТИР-ове. Самите млекопроизводители нарекоха протеста „мек” и оставиха отворено едното платно, през което се пропускаха леки коли и в двете посоки. Протестът свърши към 18 часа, а в четвъртък протестна акция нама да има.

Протестът протече при засилено полицейско присъствие. Лена Иванова, член на УС на асоциацията, сподели пред Дарик, че е имало опит от страна на органите на реда да бъде осуетен протестът. Нейна колежка е била привикана тази сутрин в полицията, където е разговаряла с прокурор. Полицаи са се опитали да й вземат разрешителното за протест, но тя предвидливо била отишла там с ксерокопие на документа. На Дунав мост млекопроизводителите призоваха и полицаите да ги подкрепят.

Около 300 млекопроизводители от Видин и региона протестираха и на граничния пункт на ферибота Видин-Калафат.