Два са изпратените доклада в ЕК  - по ИСПА и по ФАР
Два са изпратените доклада в ЕК - по ИСПА и по ФАР / снимка: Sofia Photo Agency

Два доклада са изпратени в Брюксел днес – единият е по ИСПА - одитен във фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, а другият е по ФАР с констатираните нередности на агенциите на ФАР в Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на икономиката и Министерството на труда и социалната политика. Това уточни в предаването „Денят” на Дарик радио вицепремиерът Меглена Плугчиева.

Правителството изпрати детайлен отговор с предприетите и извършени конкретни действия, по повод писмото на генералния директор на ГД „Разширяване” в Европейската комисия Майкъл Лий от 8 май т. г.

Поискали сме допълнителна експертна помощ от страните-членки за начините, по които се съставят критериите за изграждане на т.нар. „черен списък”, за административния капацитет, за кадровите промени в Министерството на финансите, съобщи Плугчиева. Тя допълни, че с този доклад трябва да се гарантира, че процесът у нас остава стабилен и системата работи.

Плугчиева посочи, че до седмица очаква отговор с анализа от Европейската комисия, тъй като проектите по програма ФАР трябва да се довършат, а те са със сериозен финансов ресурс в размер на 200 млн. евро.

Системата ЛОТАР за прогноза и направление на българските пари се тълкува като наказание, но това е прозрачен инструмент за управление на проектите по различните оперативни програми и не е със санкциониращ механизъм, коментира Плугчиева. ЛОТАР е система за наблюдение – въвеждат се финансовите параметри на оперативната програма, брой проекти, финансов обем на проектите, наблюдение по изпълнението им и разплащането по тях, обясни Меглена Плугчиева.

Цялото интервю четете ТУК