ДПС поиска да чуе от президента кога смята да насрочи парламентарните избори.

"Ние ще очакваме да чуем вашата логика и поглед към определяне на дата на изборите, за да може ние от наша страна да разсъждаваме, защото никой предварително не може да каже как и по какъв начин ще се развива пандемията", заяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ. И напомни, че основната отговорност за решаване на проблемите с COVID-19 са на изпълнителната власт. Президентът не даде дата на вота. Радев отново повтори, че чака подписването на договора за доставката на машините и здравния протокол, и чак след това можел да насрочи изборите.

ГЕРБ към Радев: Участвате във внушението, че вотът ще бъде манипулиран

"Ще се постарая по най-бързия начин за дата", отклони конкретния отговор държавният глава.

"Не сме получили отговори за здравния протокол в какво точно ще се състои. Той не е просто здравни мерки, от него зависи прозрачността на вота", каза президентът. Радев констатира, че с ДПС имат еднакви виждания за трите основни цели на машинния вот.

"За машинното гласуване сме на единни позиции", каза той.

БСП и Румен Радев се обясниха в любов

По-рано Карадайъ посочи, че има забележки към сега действащия вариант на машинно гласуване, комбинирано с хартиено.

Той очерта три основни цели, които трябва да реши машинното гласуване - проблемът с големия брой недействителни гласове, ограничаването на субективния елемент в броенето на гласовете и многото грешки в секционните протоколи, които често са надрасквани, поправяни и неподписвани. Той предупреди, че институциите е трябвало да си извадят поуките от евроизборите и недостатъците от машинния вот, добре описани в доклада на ЦИК.

ДПС отново поставиха проблема с гласуването в чужбина и изразиха скептицизъм към гласуването по пощата.

"На ДПС пришки й излязоха на устата да говори на тази тема за гласуването в чужбина. И сега, когато пандемичната обстановка усилва този проблем, той си съществува отпреди това", заяви зам.-председателят на партията Йордан Цонев. Той заключи, че реално правата на нашите сънародници зад граница са суспендирани. ПГ на ДПС още не е обсъждала идеята за вот по пощата, но принципно Цонев посочи, че сме видели негативния пример от това на президентския вот в САЩ, където много голяма част от избирателите показаха недоверие към резултатите.

Президентът опита да отпрати медиите, Караянчева не се съгласи

"Гласуването по пощата има много лош пример от последния месец в една голяма демокрация, а там има традиции в това гласуване", каза Цонев. "Големите демокрации, като не могат да го подсигурят, аз се съмнявам че нашата неукрепнала демокрация е способна да го направи", добави зам.-председателят на ДПС.

Относно идеята за видеонаблюдение в избирателните секции Цонев припомни, че това е старо предложение на ДПС, което беше отхвърлено.

Лидерът на партията заключи, че не е добре непосредствено преди вота да се пипа Изборният кодекс, но след като това ще стане, движението ще участва със своите предложения в дебатите.

"Ние вече сме в предизборна кампания и по време на такава, промени в изборния процес никога не са получавали добра атестация", каза Карадайъ.

"Абсолютно сте прав, не е добре да отваряме Изборния кодекс преди самите избори, но така или иначе той вече ще бъдат отворен заради хората в карантина", отвърна Румен Радев.