Депутатът от ДПС Йордан Цонев
Депутатът от ДПС Йордан Цонев / БГНЕС
ДПС няма да подкрепи ГЕРБ за промяната на Изборния кодекс по отношение на въвеждане на мажоритарна система. Позицията на партията от вчера до днес се е променила след разгорещени дебати в парламентарната група. Това обясни зам.-председателят на ПГ на движението Йордан Цонев.

Вчера предложението на ГЕРБ да се въведе изцяло мажоритарен вот мина на първо четене в правната комисия на парламента с гласовете именно на ГЕРБ и ДПС.
 
Заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки обобщи нагласите за промяна в Изборния кодекс, като определи законопроекта на ГЕРБ като театър.

Мажоритарният вот мина на първо четене в правната комисия на НС

„Тези театри – че гласовете стигат или не стигат, е за публиката,
която не разбира. На практика, ако искат ГЕРБ да прокарат какъвто и да е закон, ви гарантирам, че ще намерят огромно мнозинство. Ако това с нестигането на гласовете се отиграва, то е най-вероятно защото те са имали идея популистично на излязат и да кажат „Ето ние подкрепяме идеята на тези два милиона и половина българи” с ясното съзнание, че това няма да се случи”, каза Марешки.

Веселин Марешки
БГНЕС

 
Той е убеден, че ГЕРБ нямат желанието да прокарат идеята за мажоритарния вот и според него всеки мислещ човек е наясно с това. „Първо, ДПС си промениха позицията, защото районирането, като страната е разделена на 240 района, е неробатещо. Това ние не го подкрепяме и няма да го подкрепим. Може би мислейки, че ние ще бъдем против закона като цяло, те са излезли и са казали „за”. Когато видяха, че всъщност ние го подкрепяме, сега дават заден ход и казват „не”, защото на практика с техните, нашите гласове и на ГЕРБ законът ще стане факт. Така че тяхната промяна е следствие по-скоро на това ние как движим процесите и се оказва, че дори с група от 12 човека можем да влияем на по-стари и опитни политически партии”, каза Марешки.
 
Социолози: Намалява подкрепата за мажоритарното гласуване

Вчера промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, за мажоритарен вот в два тура, минаха на първо четене в правната комисия на НС. Депутатите от комисията одобриха и идеята, заложена от проведения през есента референдум, годишната субсидия на партиите да се намали от 11 лева на 1 лев на глас.