/ БГНЕС
Мажоритарният вот мина на първо четене в правната комисия на НС
93891
Мажоритарният вот мина на първо четене в правната комисия на НС
  • Мажоритарният вот мина на първо четене в правната комисия на НС
ГЕРБ и ДПС прокараха през правната комисия изборните промени, които въвеждат пълен мажоритарен вот в два тура. Идеите срещнаха подкрепата и на "Воля", но бяха критикувани от БСП и Обединените патриоти. Мотив за аргументите, инициирани от ГЕРБ, е проведеният референдум за изборните правила. В него идеята за мажоритарен вот масово срещна подкрепата на гласувалите. Отново в отговор на референдума ГЕРБ предлага държавната субсидия за партии и коалиции да падне от 11 лв. на 1 лв.

Барометър: Ако изборите бяха днес, само 4 партии влизат в парламента

Аргументите за изборните промени на ГЕРБ - така ще се отговори на очакванията на хората и резултатите от референдума. Освен това мажоритарната система е лесна за разбиране и кандидатите за депутати ще бъдат по-наясно с проблемите на региона.

Окончателно: Съдът реши, че референдумът на Слави Трифонов не е задължителен

правна комисия заседание
БГНЕС

И контааргументите на БСП - това ще доведе до много хора, непредставени в парламента, вотът ще се капсулира в големите партии и само две-три от тях ще оцелеят. "Вместо да постигнем желания резултат, а именно избирателите да имат повече контрол върху своя избраник, то най-вероятно ще стигнем до другото, а именно местният депутат ще осъществява пълен контрол върху своите избиратели", каза Крум Зарков от левицата.
 

правна комисия заседание
БГНЕС


ДПС може да подкрепи ГЕРБ за пълен мажоритарен вот?

С уговорката, че ще опита да убеди групата на ДПС в личната си позиция, Хамид Хамид я изложи. "В момента в групата ни надделяват аргументите "за". Чуват се гласове, че нека един път ДПС да подходи откъм партийния си интерес. Винаги сме отстоявали националния интерес. Има колеги, които смятат, че мажоритарната система ще даде допълнително депутати на ДПС", каза Хамид.

И заваляха критики към позицията на ДПС. Филип Попов от БСП направи констатация, че като че ли в комисията по правни въпроси са станали свидетели на нова коалиция предвид законопроекта. "Въпросът е единствено партийните ли интереси наложиха промяната или може би още не е променено становището на ДПС", попита Попов.
 

правна комисия заседание
БГНЕС

Явор Нотев от Обединените патриоти пък коментира: "Дойде време да чуем, че партийният интерес ще е този, който ще води решенията на една парламентарна група по въпрос от национално значение".

ГЕРБ внесе мажоритарния вот в парламента, предлага партийната субсидия да стане 1 лев

И така с гласовете на ГЕРБ, ДПС и Воля предложените промени успяха да минат на първо четене през правната комисия в парламента. В четвъртък се очаква депутатите в пленарната зала да започнат обсъждането им.