Избори
Избори / netinfo
ДПС може да подкрепи ГЕРБ за пълен мажоритарен вот. Това се разбра от коментара на депутата от движението Хамид Хамид. С уговорката, че това е личната му позиция, която ще предложи и на ДПС, той подкрепи мажоритарен вот в два тур.

Хамид Хамид
БГНЕС, архив

Предложения за такива нови изборни правила бяха внесени от ГЕРБ в отговор на резултатите от референдума. Хамид заяви, че е готов да изложи аргументите си в подкрепа на идеята, но това ще се случи като го обсъждат в групата на ДПС. В същото време движението също ще внесе свои предложения за промени - районирането да бъде част от Изборния кодекс и да бъде описано вътре.

ГЕРБ внесе мажоритарния вот в парламента, предлага партийната субсидия да стане 1 лев

Преди този обрат, макар и като лична позиция, ДПС не подкрепяше ГЕРБ. Ако движението послуша Хамид, промените могат да минат през пленарната зала. В същото време Обединените патриоти са категорично против мажоритерен вот в два тура.

Каракачанов: Въвеждането на мажоритарната система е евтин популизъм

"Искам обаче да напомня нещо, което председателят на ДПС каза на една пресконференция – „Нека, който внася нещо, воден от популистически подбуди, да внимава какво внася, да не вземем случайно да го подкрепим", допълни Хамид Хамид.