ДПС иска промени в Закона за вероизповеданията
ДПС иска промени в Закона за вероизповеданията / БГНЕС

В извънредни случаи Софийският градски съд да може да свиква заседание на върховния орган на религиозните общности. Такава промяна в Закона за вероизповеданията са внесли депутати от ДПС.

Те искат при извънредни обстоятелства, които водят до невъзможност, свикването на висшия орган да става по правилата на устава на вероизповеданието, насрочването на заседанието да е с решение на съда. Той ще се произнася по искане на повече от половината от регистрираните местни поделения на съответната религиозна общност.
Поводът за внасянето на измененията - дългогодишните спорове около ръководството на мюсюлманското вероизповедание, които станаха актуални отново в последните месеци.

Хиляди мюсюлмани протестираха срещу влязлото в сила на 12 май решение на Софийския апелативен съд, потвърдено от Върховния касационен съд, с което се отменя избора на Мустафа Алиш Хаджи за главен мюфтия. Това даде повод на регистрираният през 1996 г. като главен мюфтия Недим Генджев да обяви, че той е легитимният ръководител на вероизповеданието.