Доживотната присъда на Георги Цветанов потвърдена на втора инстанция
Доживотната присъда на Георги Цветанов потвърдена на втора инстанция / снимка: DarikNews.bg, архив

Варненският апелативен съд потвърди доживотната присъда на Георги Цветанов, който на първа инстанция беше признат за виновен в убийството на състудентката си Радостина Евтимова.

Съдът определи като неоснователни жалбата на защитата на Цветанов срещу доживотната присъда, както и протеста на Окръжна прокуратура Варна и жалбите на родителите на убитото момиче, които настояваха за доживотен затвор без право на замяна. На 26 февруари Варненският окръжен съд призна вината на Георги Цветанов за убийството на Радостина Евтимова, но го оправда по обвинението за изнасилване.

В мотивите за своето решение въззивният съд е написал, че допуснатите грешки и неточности от разследващия орган, за които се посочва в жалбата на защитата на Цветанов, в никакъв случай не водят до игнориране на извършените следствени действия и на събраните доказателства . Според магистратите не съществуват никакви манипулирани, укрити, създадени и прочие доказателства. Преценени, както по отделно, така и в тяхната съвкупност -те очертават една безспорна фактическа обстановка, която установява като безспорен извършител на престъпленията подсъдимия Цветанов.

Решението на Варненския апелативен съд, с което изцяло е потвърдена доживотната присъда на Георги Цветанов за убийството, както и размера на присъдените обезщетения за близките на момичето подлежат на касационна жалба или протест в 15-дневен срок.