/ Gulliver/Getty Images
Докъде стигна акцията по спасяването на Боян Петров?
97326
Докъде стигна акцията по спасяването на Боян Петров?
  • Докъде стигна акцията по спасяването на Боян Петров?
Китай мобилизира 100 души в спасителната операция за Боян Петров, обяви днес китайският посланик в София. Решителен за акцията ще бъде 13 май, когато се очаква времето за кратко чувствително да се подобри. Независимо от лошите метеорологични условия, спасители са на път към Лагер 3.
 
                                

В същото време два хеликоптера изчакват в тибетското село Нялам в подножието на Шиша Пангма. Днес вертолетите не се издигнаха заради силни ветрове. Екипът от трима пилоти и трима спасители ще пренощува в Нялам и ще започне търсенето от въздух утре, ако времето позволява, каза за „Дарик“ Каруна Манандхар от авиокомпанията „Симрик Еър“.

Екип от опитни алпинисти вече търси Боян Петров
 
Китай прави всичко възможно да спаси българският алпинист Боян Петров. Това заяви днес китайския посланик в София Джан Хайджоу. В 10:00 ч. пекинско време днес от базов лагер са тръгнали и група спасители, стана ясно още от думите на дипломата:
 
Спасителите се делят на три групи, като екипът е ръководен от известен китайски алпинист и началник на бюрото по алпинизъм на тибетски автономен регион. В спасителния екип са включени и много опитни китайски алпинисти, които многократно  са изкачвали Шиша Пангма. Първата група от 12 спасители днес вече са тръгнали от базов лагер на 5800 метра към лагер 1, намиращ се на 6400 метра. Утре е предвидено 7 от тези 12 да тръгнат за лагер 2, намиращ се на 6800 метра надморска височина, те ще пристигнат на лагер 3, намиращ се на 7300 метра преди 13 май. Заради изключително суровото време в момента спасителите не могат да провеждат спасителна операция над 7300 метра. Според прогнозата за времето на 11 май е облачно, скоростта на вятъра е 10-16 метра в секунда. Температурата е от минус 12 до минус 26 градуса. Утре – 12 май, времето ще бъде облачно, с кратковременен валеж, северен вятър 12 – 26 метра в секунда, температурата ще е от минус 12 до минус 25. Според прогнозата на 13 май може би ще има съвсем кратък период, когато времето ще се подобри. За спестяване на време групата в момента е на път към лагер 3, въпреки че времето е много лошо. Планират от 13 май сутринта те да започнат издирване от лагер 3 – 7300 метра нагоре към върха“, посочи посланик Хайджоу.

Все още няма следа от Боян Петров, близките му не спират да се надяват
 
Китайското посолство в София е било информирано от българското външно министерство за изчезването на Боян Петров на 6 май, уточни хронологията на събитията Джан Хайджоу.
 
Още на 7 май е имало разпореждане от най-високо политическо ниво в Китай да се организира акция по издирването на Боян Петров, допълни посланика. В нея към момента участва и една от най-известните китайски алпинистки -  Лиу Джинг, която също е смятала да атакува Шиша Пангма на 29 април, но поради лошото време се е върнала назад. Именно тя ще е един от петимата алпинисти, които ще тръгнат на 13 май от лагер три.
 
А утре в 07:30 ч. пекинско време от селото, където ще пренощуват двата хеликоптера в спасителната мисия, те ще се опитата отново да излетят.
 
Двата непалски хеликоптера, които в четвъртък вечерта получиха разрешение за полет, са на 25 километра от върха в селището Нялам. Заради силните ветрове днес те не успяха да се издигнат.
 
Екипът, който се състои от трима пилоти и трима спасители, ще пренощува в тибетското село и  утре в 07:30 пекинско време ще започне издирването по въздух.

Има шанс: Един от най-добрите катерачи в света ще търси Боян Петров

Каруна Манандхар от „Симрик Еър“ обясни, че има два маршрута, по които вертолетите могат да стигнат до базовия лагер, а оттам ще стартира претърсването.
 
В екипа има специалисти по спасяване. Ако видят възможни следи, ще започнат да летят над този район и ако видят нещо, могат да кацнат. Ако няма подходящо място за кацане, не е проблем. Хората, които са в екипа, са специалисти по спасяване с въже. Те са в състояние да се спуснат от хеликоптера и да проведат наземна акция по издирване и спасяване“, допълни Каруна Манандхар.
 
„Провеждали сме много такива спасителни операции, но не в този район. Той е в Китай, извън Непал, извън нашата страна. В Непал сме извършвали множество акции по издирване и спасяване. Преди няколко месеца, например, намерихме двама тайвански алпинисти. Единият, за щастие, беше жив. Направихме две акции с въжета. Спасили сме много хора в Непал, но извън страната сме за пръв път“, допълни тя.
 
Каруна Манандхар каза, че целта на екипа е да намери Боян Петров жив и че спасителите ще направи най-доброто, на което са способни. Сред тях е непалецът Мингма Шерпа - първият алпинист успешно изкачил всичките 14 осемхилядници от първи опит, което е рекорд в световната история. Той е изкачвал неколкократно Шиша Пангма както по северния, така и по южния склон и познава добре склоновете на върха.
 
По-рано в интервю за "Дарик" Шерпа посочи, че след трети лагер има заледен участък и е възможно Боян Петров да е там. Двата хеликоптера се планира да летят 3-4 часа утре, след това ще се върнат в тибетското село, а след това в Катманду и отново ще се върнат, ако се налага.