С единия от хеликоптерите отлетя от Катманду легендарният алпинист и водач Мингма Шерпа
С единия от хеликоптерите отлетя от Катманду легендарният алпинист и водач Мингма Шерпа / Личен архив/darikradio.bg
Хеликоптери се включват в търсенето на Боян Петров
97319
Хеликоптери се включват в търсенето на Боян Петров
  • Хеликоптери се включват в търсенето на Боян Петров
Продължава издирването в Хималаите на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май. Българинът замина за Азия, за да продължи проекта си "Българин на 14х8000", като изкачи най-ниския от върховете с височина над 8000 метра - Шиша Пангма, който се намира в Тибет.

Без напредък в издирването на Боян Петров, готвят ударна операция на 11 май

Операцията по издирването на Петров започна преди дни, като оттогава екип от 6 души се опитва да достигне върха. Заради лошото време обаче до момента спасителите успяха да стигнат само до Лагер 1 на височина от 6200 метра. Очаква се днес при подобряване на метеорологичните условия хеликоптери да се включат в търсенето, както и група от алпинисти, която при подходящи условия ще опита да достигне за първи път до Лагер 2, в който евентуално може да се намира Боян Петров.
 
Китайското външно министерство: Правим всичко за спасяването на Боян Петров

Два хеликоптера, излетели тази сутрин от непалската столица Катманду,
се включиха в издирването на Боян Петров. Летателните машини изчакват в близост до Шиша Пангма да утихне вятърът, за да участват в търсенето. В операцията е включен и трети хеликоптер, който ще остане на непалска територия и ще зарежда другите два с гориво. От непалската авиокомпания „Самирик Еър" обясниха, че са извършвали множество такива издирвателни операции, но за първи път извън Непал. Наскоро са открили двама тайвански алпинисти, като единият е бил жив. Надяваме се Боян Петров да е жив, преди е имало подобни случаи, посочиха от „Самирик Еър“. Хеликоптерите ще останат в максимална близост до Шиша Пангма и през нощта и няма да се връщат в Катманду, допълни за Дарик Деян Петков. Това се прави, за да може те бързо да се включат в операцията и в събота.
 
Има шанс: Един от най-добрите катерачи в света ще търси Боян Петров

В екипите са включени опитни пилоти и алпинисти, включително хора, запознати с терена на връх Шиша Пангма от техни предишни изкачвания. Легендарният алпинист и водач Мингма Шерпа съобщи за Дарик, че потегля с хеликоптер, за да търси Петров. Шерпа изпрати снимки за Дарик непосредствено преди излитането. 

С единия от хеликоптерите отлетя от Катманду легендарният алпинист и водач Мингма Шерпа
netinfo

Мингма Шерпа познава добре Боян Петров. Шерпа е първият алпинист, успешно изкачил всичките 14 осемхилядници от първи опит, което е рекорд в световната история. По-рано в интервю за Дарик той каза, че след трети лагер има заледен участък и е възможно Боян Петров да е там. Мингма Шерпа е изкачвал неколкократно Шиша Пангма както по северния, така и по южния склон.

От базовия лагер е потеглил наземен екип, който се включва в търсенето на Петров. Той напредва към Лагер 1, каза Деян Петков пред Дарик.

Откриха дарителска сметка за спасяването на Боян Петров

Вчера в базовия лагер е направена обща среща и организация как ще протече днешният ден и сутринта по план, всички, които са предвидени, са излезли по маршрута - и шерпи, и китайци, и алпинисти от лагера и се движат към лагер 1, каза той. По думите му, за съжаление, вятърът в района е силен и напредват бавно.
 
Била е поръчана сателитна снимка, която обаче поради плътна облачност, не е дала информация за операцията. Днес ще бъде направена нова сателитна снимка.