Боян Петров
Боян Петров / netinfo
Без напредък в издирването на Боян Петров
97316
Без напредък в издирването на Боян Петров
  • Без напредък в издирването на Боян Петров
Без напредък в издирването на Боян Петров. И днес хеликоптер не е успял да се включи в спасителната операция, а лошото време е спряло и наземния екип от алпинисти. Деян Петков от екипа на българския алпинист заяви, че Китай е дал принципно разрешение за навлизане на непалски хеликоптер в Тибет, но силният вятър и бюрократични проблеми са попречили на днешния полет.

Официално: Посолството ни в Пекин има разрешение за хеликоптери за спасителната акция на Боян Петров

Външният министър Екатерина Захариева съобщи, че са сменени няколко фирми, тъй като се оказало, че някои от тях нямат необходимите документи, а пилотите им – съответните разрешителни. По думите на Деян Петков проблемите вече са изгладени и хеликоптерите на две фирми са напълно готови за операция на 11 май. Подготвя се и ударна група от алпинисти, която при подходящи условия ще опита да достигне за първи път до Лагер 2, в който евентуално може да се намира Боян Петров.

Китайското външно министерство: Правим всичко за спасяването на Боян Петров

Боян Петров е забелязан последно да поема към Шишапангма на 3 май, откогато е в неизвестност. Операцията по издирването му започна преди 3 дни, като оттогава екип от 6 души се опитва да достигне върха. Заради лошото време обаче до момента спасителите успяха да стигнат само до Лагер 1 на височина от 6200 метра.

Хималаите
/ Gulliver/Getty Images

Пред Дарик вчера алпинистът Мингма Шерпа съобщи, че също ще се включи в издирването и чака единствено хеликоптерът да получи разрешение за полет към Тибет. Тази сутрин Шерпа заяви за Дарик, че такова все още няма, а времето и днес не се е подобрило: „Времето все още не е много добро. Хеликоптерът все още чака разрешение да излети за Тибет, но до момента няма такова. Все още съм в Катманду. Има две системи за издирване – едната включва претърсване по въздух и оглед на района. Ако се забележат следи или тяло, се изпраща и група по земя“.

Има шанс: Един от най-добрите катерачи в света ще търси Боян Петров

Според външния министър Екатерина Захариева до момента били сменени няколко летателни фирми заради проблеми с необходимата документация и разрешителните на пилотите.

По информация на Деян Петков от екипа на българския алпинист проблемите вече са изгладени и хеликоптерите на 2 компании са готови за полет на 11 май. При добро време се готви и ударна група от алпинисти, която да потегли от базовия лагер и евентуално да достигне за първи път до Лагер 2 и дори до Лагер 3 на 7200 метра височина, като има надежда, че в един от тях може да е и Боян Петров:

Откриха дарителска сметка за спасяването на Боян Петров

„На 11 май са се разбрали абсолютно всички от базовия лагер да тръгнат – тримата шерпи плюс поне шестима китайци, плюс всички налични алпинисти от базовия лагер. Направили са необходимата организация, ще тръгнат в различни групи. Имаме разрешение за хеликоптери от две различни фирми. Има някакви бюрократични проблеми, те вече са изчистени, но така или иначе китайците винаги щяха да разрешат при хубаво време да излетят. Специално за 11 май сме подготвили всички документи“, добави Петков.

Връх Шишапангма - един от най-опасните за катерене осемхилядници

Хималаите хеликоптер
/ Gulliver/Getty Images

Радослава Ненова – жената до Боян Петров, заяви, че се е надявала операцията да бъде проведена още днес. Лошото време обаче отново е попречило: „Обещаха ми, че на 11 май ще излетят два хеликоптера. Уточнили сме много неща и се надяваме да тръгнат вече, защото е твърде голяма загуба на време. Потегля и ударна група и времето трябва да е хубаво. Надявах се всичко това да се случи днес, но не е станало“.