/ / Gulliver/Getty Images
Шиша Пангма е връх във Високите Хималаи на територията на Тибет, намира се на няколко километра от границата с Непал. Висок е 8027 м.
 
 

Shisha Pangma (8027m) as seen from the road to Tingri

Публикувахте от Boyan Petrov в 16 април 2018 г.

Върхът е наричан Джуджето, защото е най-ниският сред Осемхилядниците. Заема 14-то място в низходящата класация на върховете по височина. Шиша Пангма се намира на около 120 км северозападно от групата върхове Монт Еверест.

Алпинистът Боян Петров изчезна при опит за изкачване на осемхилядника Шиша Пангма
 
 

От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към гигантите Еверест и Чо Ойю, но първата ми цел е джуджето Шиша...

Публикувахте от Boyan Petrov в 16 април 2018 г.

Дълги години върхът е известен като Госаинтан (бел.ред. Свято място), популярното сега наименование е тибетско, което в превод означава "Планина на пасищата". Върхът се намира върху огромен масив, покрит с вечни снегове и ледове. На северния му склон се намира изворът на река Арун от водосбора на река Ганг.
 

Върхът се счита за един от най-опасните за катерене осемхилядници, поради което е изкачен най-късно. Най-трудната отсечка е склонът между лагер 2 и лагер 3 - той е много стръмен. Първият лагер е на височина 6300 м. Вторият е на височина 7000 м, а лагер 3 на 7400 м. Повечето алпинисти достигат Централния връх, но малцина успяват да преминат ръба, и да достигнат до Главния връх.

През 1963 г. група китайски алпинисти прави опит за покоряването му, но достига до височина 7130 м. Година по-късно - на 2 май 1964 г. отново китайска група - над 200 души, щурмува върха, едва шестима алпинисти го покоряват.
 

Първото успешно зимно изкачване на върха прави френският алпинист Жан-Кристоф Лафел - на 11 декември 2004 г. Постижението му обаче, не е международно признато, тъй като датата технически не попада в зимния сезон. Официално първото зимно покоряване на Шиша Пангма се случва месец по-късно - на 14 януари 2005 г. Тогава върхът е изкачен от поляка Пьотр Моравски и италианеца Симон Моро.



Продължава издирването на Боян Петров, бюрокрация бави включването на хеликоптер в акцията

На 7 май съпругата на българския алпинист Боян Петров Радослава Ненова съобщи във Facebook, че той е в неизвестност от няколко дни. Малко по-късно и пресцентъра на Министерството на външните работи, потвърди, че в посолството на България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г.

Той е направил опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, когато времето рязко се влошило.



Досега четирима българи са атакували хималайския осемхилядник. През 1994 г. Йорданка Димитрова и Борислав Димитров достигат до 6400 м заради ураганен вятър и силен снеговалеж. Най-близо през 1999 г. са били алпинистите Дойчин Василев и Карина Сълова. Те също не успяват да достигнат до Главния връх, а до Централния.