Хималаите
Хималаите / Gulliver/Getty Images
Един от най-добрите катерачи в света ще търси Боян Петров
97290
Един от най-добрите катерачи в света ще търси Боян Петров
  • Един от най-добрите катерачи в света ще търси Боян Петров
50 на 50 са шансовете Боян Петров все още да е жив, заяви за „Дарик” Мингма Шерпа, който на 10 май ще се включи в издирването на българския алпинист. Шерпа е първият непалец успешно изкачил 14 осемхилядници без повторение, което е рекорд в световната история. Заедно с брат си Чанг Дауа Шерпа държат рекорда и за първите братя, изкачили 14-те осемхилядници.

Откриха дарителска сметка за спасяването на Боян Петров

До момента компанията му е асистирала на Боян Петров в 6 негови експедиции в Хималаите. Според Мингма Шерпа най-трудният участък от Шиша Пангма е между Лагер 3 и върха, тъй като в голямата си част е заледен. Според него именно там може да се намира Боян в момента. По думите му в планината вали силен сняг, но тази сутрин времето се е подобрило и може би ще се задържи такова и утре.

Полагат всички усилия за спасяването на Боян Петров, включват и хеликоптер

Боян Петров изчезна на 3 май в опит да покори осемхилядника Шиша Пангма .

Все още няма следа от Боян Петров, близките му не спират да се надяват

Може би сте чули, че един от най-добрите български алпинисти изчезна, докато изкачва Шиша Пангма. Вие също сте изкачвал Шиша Пангма. Можете ли да ни кажете повече за върха и кои са опасните места по пътя?

Боян е катерил с моята компания 6 от осемхилядниците. Миналата година изкачвахме Дхаулагири, по-рано – Кангчендзьонга, К2. Аз самият съм организирал 6 пъти неговите експедиции. Този път той планираше да изкачи Чо Ою, но промени решението си и тръгна към Шиша Пангма. На този връх обаче аз нямам група. Затова той смени компанията и преди три дни научих, че е изчезнал. Познавам много добре Шиша Пангма. Катерил съм го както от южната, така и от северната страна. Всъщност трудната част е от лагер 3 до върха. Преходът е голям и половината е заледен. Затова си мисля, че може да е спрял там и може би е в района. Звъннаха ми от хеликоптерна компания от Катманду и казаха, че на 10 май трябва да стигнем до тази зона с хеликоптер от Катманду до Тибет. Аз се съгласих, защото познавам мястото добре и мога да помогна. Така че отлитаме утре. Днес изпратих паспорта си за издаване на виза. Надяваме се утре вече да сме там.

Спасителните екипи не са открили Боян Петров в лагер 1

Боян Петров
netinfo

Правилно ли разбирам, че ще отидете да помогнете в спасителната операция за нашия алпинист?

Да, но той не е само ваш. Той ми е като брат. Той е истински джентълмен и един от най-добрите катерачи – не само в България, но и в света. Така че ние също сме много разстроени. Той е истинска знаменитост и много мил човек.

Мислите ли, че все още има шансове за Боян?

Мисля, че шансовете му са 50 на 50, тъй като издирването в планината не е лесно.

Боян Петров
netinfo

Вие сте един от най-добрите катерачи в света. Как се постига това?

Роден съм и израснах в много отдалечен район на Хималаите в Непал. Прекарах детството си в родното си село, където започнаха първите ми опити за планински експедиции. В началото беше много трудно. Започнах от базово ниво и постепенно увеличавах натоварването. Правех преходи всеки ден. На 18 години изкачих първия си 6-хилядник и получих шанс да изкача и 7-хилядник. На 22 изкачих Манаслу - първия ми 8-хилядник. Мечтата ми беше да покоря всички 14. Ходех на експедиции всяка година и я постигнах. Чувствам се късметлия.

Мислите ли, че шерпите имате по-специални качества като катерачи?

Ние сме родени в Хималаите. Селищата ни са на 2-3 хиляди метра надморска височина. Така че шерпите са по-силни от другите хора, защото живеят нависоко. Живеят с яковете. В планината са през цялата година – както нависоко в снеговете, така и в по-ниските райони. Затова шерпите се справят по-добре от другите хора в планината.

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни


Хималаите хеликоптер
Gulliver/Getty Images

Значи на 10 май излитате с хеликоптер, за да помогнете в издирването на Боян?

Да, от българското посолство са се обадили на хеликоптерна компания в Катманду, а оттам пък се свързаха с мен за точното място на Шиша Пангма. Познавам и двата склона на планината, изкачвал съм я, затова искат да ме вземат с тях. А аз съм много щастлив да помогна и да участвам в спасителната операция. Към върха има два базови лагера – единият е от юг, другият – от север. Трябва да отидем до северния, оттам – да се качим до Лагер 3 на 7300 метра, а после към върха.

Какво е времето там в момента?

Времето в планината вчера беше много снежно. Тази сутрин обаче е добре. Може би и утре ще е така. Надяваме се да го открием, ще дадем всичко от себе си.