/ БГНЕС
Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че соцлидерът Корнелия Нинова е изрекла откровена лъжа - че Българската банка за развитие ще финансира сделката с ЧЕЗ. Добрев говори на пресконференция в централата на ГЕРБ, която бе в отговор на тезите на Нинова.
 
"Питаме официално чешкото правителство по време на посещението (на чешкия премиер у нас) водени ли са разговори, поеман ли е ангажимент от страна на Бойко Борисов по тази сделка, какъв, държавата ще финансира ли през банката за развитие нечий частен интерес, не на Гинка, разбира се, не сме толкова наивни да не разбираме, че отзад стои друг", каза по-рано Нинова.

„Пресконференцията е в отговор на изявления на лидера на БСП Корнелия Нинова по-рано през деня. Нещото, което ни възмути бе една изказана лъжа, откровена лъжа, на която трябва да реагираме и една теза, която изключително много ни притесни. Изречената лъжа е, по отношение на това, че Българска банка за развитие ще финансира сделката с ЧЕЗ. Това е нагла лъжа, не само защото не е вярно, а защото публична информация, затова че не е вярно, че Българската банка за развитие не участва в сделката, е публикувана още на 15 февруари 2018 г.“, каза Добрев. По думите му няма как лидерът на БСП да не е знаела тази публична информация, която знаят всички.

 БСП ще пита чешкия премиер и ЕК за сделката с ЧЕЗ

„Днес се наложи Българската банка за развитие отново официално на своята страница да публикува такова съобщение. Това е публично известно от преди 10 дни. За нас е необяснимо защо се пускат в обществото такива плоски лъжи. Това е плоска лъжа и е много лесна за опровергаване“, коментира той.

От Българската банка за развитие заявиха в официална позиция на страницата си, че банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на активите на електроразпределителното дружество ЧЕЗ и покупката им от страна на българската компания „Инерком“. От институцията напомнят, че това е било заявено и в официално писмо до електронното издание Mediapool по-рано миналата седмица във връзка с публикации по темата.

Борисов нареди на ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

На пресконференцията, визирайки изказването на Нинова, Добрев посочи, че от ГЕРБ са разтревожени и от тезата, че институциите на България трябва да бъдат подчинявани на изпълнителната власт. "Тревожи ни, защото всеки политик, който вижда институциите като подчинени на изпълнителната власт, не е за тази работа. Затова са институциите, те изграждат държавността в България“, поясни Добрев. Той попита дали, когато Корнелия Нинова е била заместник-министър, се е държала по този начин с тях.
 
„Днес тя казва, че институциите в България ги знаем, те ще направят това, което им нареди премиерът. Това е опасна мисъл за политик. Това означава, че този политик не знае как функционира държавата или си мисли, че държавата трябва да функционира по определен начин. Скандално е това, което е казала Корнелия Нинова. Дали тя смята, че институциите трябва да бъдат подчинявани на премиера, който и да е той. Това е обида за самите институции“, коментира Добрев.
 
Той заяви, че от ГЕРБ вярват в институциите и са се постарали да ги направят във времето, колкото се може по-независими.