/ БГНЕС
От началото на войната ни мамят с 1 лев на литър гориво, защото “Лукойл Нефтохим” преработва уралски нефт, а не Брент”. Това обяви Делян Добрев от ГЕРБ на брифинг в централата на партията. 

Добрев обяви, че ГЕРБ предлагат две решения, с които пазарната цена на горивата да се нормализира и да падне до 2,50 лева на литър. 

Първото решение е държавата да конкурира дъщерната фирма на "Лукойл" "Литаско" чрез Български Енергиен Холдинг. 

"Искаме държавата в лицето на БЕХ, например, да конкурира "Литаско" като купува същия уралски евтин нефт, преработва на същата цена, която "Литаско" го преработва в "Нефтохим" и получава горивото. Но ще получи горивото на 2 лева и ще го даде на бензиностанциите, които да го продават на 2,50", обяви Добрев. 

Вторият вариант, предлаган от ГЕРБ е да се сложи акциз в рамките на 1 лев преди преработката на горивото. 

Делян Добрев ГЕРБ Бойко Борисов
БГНЕС


Общо 320 милиона лева са влезли в България, договорени от мен за границата, за техника, за всичко, което е необходимо, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който закъсня за брифинга. Той побутна с лакът Делян Добрев и шеговито попита събралите се журналисти дали може да започнат записа отначало.

"320 милиона съм им оставил аз, ако не им стигат, отиват, ще им дадат колкото искат за външната граница", допълни лидерът на ГЕРБ. 

"При нас често съм го казвал, дори с малък упрек, че вие забравихте, че по време на миграционната криза, България имаше 0 мигрантски поток. Всичко минаваше през Гърция и Македония. Балканският път през България беше затворен", заяви Борисов. 

"По самата тактика на задържане може да се говори много, но в такъв ден на траур, не искам да влизам в тази риторика", допълни Борисов по темата със смъртта на двамата полицаи, загинали при гонка с автобус, пълен с мигранти. 

Делян Добрев ГЕРБ Бойко Борисов
БГНЕС

"Каквато и ограда да се направи, защото когато ти дойдат 40-50 хиляди на оградата с жени и деца, няма граничар, който да стреля или да използва сила срещу тях. Оградата просто ще ги смаже. Тя е помощно съоръжение. И тогава с президента Ердоган направихме така, че вътрешните ни министри и след това пост по пост от българската страна караула с турската страна караула по име се знаеха, всяка седмица се събираха или на Малко Търново или на Одрин и спирахме още на територията на Турция миграционната вълна. На базата на споразумението и на парите, които Европейския съюз дава", заяви Борисов.

"Първата среща на Асен Василев и Кирил Петков е била с "Лукойл", така твърдят наши източници", каза Борисов. Той допълни, че 3,5 млрд. лв. изтичат от България. 

Следващата седмица ще дадем брифинг и ще ви докажем, че най-изгодното за Русия правителство е правителството на Кирил и Асен, обяви лидерът на ГЕРБ. 

"Днес слушах енергийния министър, че са започнали преговори с "Газпром". Колкото и да са самонадеяни и да мислят, че знаят всичко, нека да си наемат добри адвокати", посъветва Борисов.

На журналистически въпрос за жалбата за клевета, внесена в столичния Районен съд от Кирил Петков в размер на половин милион лева, Борисов каза:

"Аз нищо не съм го наклеветил. Завеждането на това дело, даже не искам и да го коментирам. Да ръгаш журналистите и да ги караш телевизиите на други места да ходят, на други места да те записват, друг премиер, друг президент, никога не го е правил", заяви Борисов. 

Той се изложи на живото, ние го гледахме, след това в репортажите това беше спестено, каза още лидерът на ГЕРБ.