До края на другата седмица плащат заплатите в „Кремиковци”
До края на другата седмица плащат заплатите в „Кремиковци” / снимка: Sofia Photo Agency
Държавата се ангажира да започне още днес интензивна работа по обезпечаване на работническите заплати в „Кремиковци”, съобщиха синдикалните лидери в комбината след среща със заместник-министъра на икономиката Нина Радева. Третият ден от протеста на кремиковските металурзи завърши с обещание, че до края на другата седмица ще им бъдат изплатени заплатите за август и септември.

Срещата със заместник-министър Радева дава надежда и за влизането на нов инвеститор в комбината в лицето на украинската компания „Смарт груп”, обяви пред работниците Васил Яначков от КНСБ.

„Те действително са заявили много сериозен интерес. Хората, които са разговаряли с нея, са действително професионалисти. Много категорично, ясно са заявили желанието си да вземат „Кремиковци” в целостта му като технологично построена схема за производство на стомана”, добави още Васил Яначков.

Министерството на икономиката се ангажира с това до 10 ноември да бъде уредено влизането на новия инвеститор, така че „Кремиковци” да бъде запазен, допълни Людмил Павлов от КТ „Подкрепа”.

„Продължаваме разговори с всички политически сили и опозицията в тази седмици. Ще направим среща и с президента. На 10 ноември ако няма решение за бъдещето на „Кремиковци” в правилна посока, ще трябва да променим ние, кремиковските работници, демокрацията на 10 ноември тази година”, каза още Павлов.

Самите протестиращи очакват своите заплати и смяна на ръководството на „Кремиковци”.

„Искаме някакво решение и някаква перспектива. Спряха ни тока, водата, децата си не можем да пратим на училище. Дано за тези десет дни правителството вземе някакво решение. Това управително тяло, което в момента е в „Кремиковци”, ако не го премахнат и другата фирма ще се откаже в скоро време. Точно тези точат комбината”, заявиха протестиращите металурзи.