Днес е първият учебен ден
Днес е първият учебен ден / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Днес е първият учебен ден и училищният праг за първи път ще прекрачат близо 65 000 първокласници.

Само в София първолаците ще са 11 000. Учебната година започва в 2564 училища, а общият брой на учениците е 757 969.

За началото на новата учебна година са организирани множество инициативи и празненства. Редица министри и заместниците им ще ударят първия училищен звънец в школата из цяла България.

В 57 училища в страната ремонтните дейности все още продължават, съобщиха от образователното министерство. Броят на първокласниците за тази учебна година е 64 841 деца. Общата бройка на учениците ще е е 757 969.

„Тази учебна година ще има общо 68 891 учители. Готовност за започване на учебната година има във всичките 2564 училища в страната", похвалиха се още от образователното министерство.

Всички учебници за учениците от първи до седми клас са осигурени, а учебните планове, по които ще учат децата през новата учебна година, вече са одобрени.

По традиция преди първия учебен ден вече са ясни и датите за организирането на националното външно оценяване в седми клас. На 18 май 2016 г. ще се състоят държавният зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) в 12-и клас и националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас. На 20 май е насрочен вторият държавен зрелостен изпит в 12-и клас и външното оценяване по математика в седми клас.