/ БГНЕС
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои българския военнослужещ Димитър Георгиев с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

Със свой указ държавният глава назначи полковник Димитър Георгиев и за заместник-командир на Военновъздушните сили.

БГНЕС

“За мен е чест в изпълнение на конституционно отредените ми правомощия да връча пагоните и да удостоя с висше офицерско звание български офицер. Новото звание и назначение са признание за вашата всеотдайна служба в редовете на българската армия, за демонстрираните организационни качества и отговорност, за приноса за развитието на въоръжените ни сили, заяви президентът Румен Радев.

Това назначение идва в момент на влошена глобална среда за сигурност и растящи рискове за страната ни в резултат на войната на Русия срещу Украйна. Това поставя нови още по-високи изисквания към отбранителните способности на българската армия, към процесите на модернизация и постигането на високо вино на съвместимост с нашите съюзници”, добави президентът.

Той изрази увереност, че натрупаният от Георгиев опит ще допринесат за усъвършенстване на нормативната база и подготовката на войските, на процесите по планиране, но и освен това ще допринесат и за подготовката на инфраструктурата и личния състав за приемане на новия изтребител на ВВС и довеждането на ескадрилата в състояние на оперативна готовност.

БГНЕС

Разчитам с вашето активно съдействие да се доведат докрай процедурите и да започне подготовката за приемането на 3D радарите и другите важни проекти за ВВС. Вие поемате отговорна длъжност заместник-командир на Въздушните сили в процес на тяхната дълбока трансформация”, посочи още Радев.

Бригаден генерал Димитър Георгиев благодари за званието и посочи: “Вълнувам се и от факта, че това признание идва от моите командири и началници. Вълнувам се и от това, което предстои оттук нататък, Вълнувам се, но не се страхувам. За мен пътят на ВВС иска постоянство, труд и разум, за да взимаме най-правилните решения”, каза той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня