/ iStock/Getty Images
Депутатите няма да имат избор дали да получават заплатите си кеш или по банков път. Това записаха народните представители в правилника на 47-ото Народно събрание като гласуваха трудовите възнаграждения да се превеждат само по сметките им.

Темата стана дискусионна след като депутат от управляващата коалиция обяви, че няма банкова карта и настоя да получава заплатата си на ръка.

Четирима депутати от „Продължаваме промяната“ подадоха оставки

Ден по-рано временната комисия за изработване на проект на правилник за организацията и дейността на парламента отхвърли идеята възнагражденията на депутатите да се изплащат само по банков път. Предложението е на председателя на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров и група народни представители.

Отхвърлиха предложението заплатите на депутатите да се изплащат само по банков път
По темата се разрази бурен дебат, който сблъска коалиционните партньори.

"Да покажем пълна прозрачност", призова за подкрепа на идеята Настимир Ананиев от ПП, цитиран от "24 часа". Той се аргументира, че в противен случай се нарушава закона за плащанията в брой, където сумите кеш могат да са до 10 хил. лв.

"Винаги сме заставали зад това възнагражденията да се плащат по банков път, но за да бъдем коректни, но не знам дали г-н Ананиев е държал "Публични финанси", но понеже преподавам публични финанси в УНСС, бих му писал много слаба оценка", заяви Любомир Каримански от "Има такъв народ".

Той се позова на законодателството, че трудово възнаграждение по писмено искане може да се взема на ръка или да се превежда по банкова на сметка, която работещият посочи. "Има Сметна палата. Тя може да излезе с доклад. Защо трябва да правите внушения или гол популизъм, защото сте от трибуната ли?", обърна се той към Ананиев.

Депутатите обаче отхвърлиха предложението на ПП да отпадне изискването т.нар. "пари в плик" или двете трети от заплащането за депутати да се превеждат също само по банков път, но без за това решение да имат парламентарните групи. Те се отпускат на всеки народен представител като бонус, който те могат да харчат за сътрудници, консултации, костюми, кафе, цветя и бонбони за родени дни.