Депутатите все пак създадоха комисия по случая „Мишо Бирата”
Депутатите все пак създадоха комисия по случая „Мишо Бирата” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите все пак създадоха комисия по случая „Мишо Бирата”
68418
Депутатите все пак създадоха комисия по случая „Мишо Бирата”
  • Депутатите все пак създадоха комисия по случая „Мишо Бирата”

Парламентът реши да създаде временна комисия, която да провери телефонния разговор между експремиера Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Скандалният разговор придоби известност като случая „Мишо Бирата".

Очаквано темата доведе до пореден скандал между управляващите и опозицията.

Идеята на новосъздадената комисия е да разследва станалите скандално известни през 2011 година разговори между бившия премиер Борисов и тогавашния шеф на митниците.

От изтеклите по медиите разговори излизаше, че Борисов покровителства Михаил Михов - Мишо Бирата, като спира проверка на държавни инспектори в склад за алкохол на покойния бизнесмен. Първоначално Борисов ги обяви за манипулирани, впоследствие обаче призна, че са истински.

И този път по време на обсъжданията в пленарна зала не се мина без лирически отклонения.

Според опозицията повдигането на темата сега цели да отвлече вниманието на обществото от реалните проблеми на хората.

„Обществеността и обществото търсят своята еманация в паралелен от вашия свят на вещици, на реставрация и агентура. И тази поредна комисия е този злощастен опит да дискриминирате политическия опонент. Едва когато приливът отмине, става ясно кой се къпе гол. Не вкарвайте още по-дълбоко България в злощастната класация на тъжните хора", коментира от парламентарната трибуна Снежана Дукова от опозицията.

Управляващите обаче контрираха, че разговорът е черната кутия на управлението на ГЕРБ.

В отговор на изказването на депутатката от опозицията Кирил Добрев от БСП заяви: „Уважаема госпожо Дукова, станахме свидетели на едно фундаментално изказване. За това моля това изказване да бъде размножено и раздадено на всички народни представители. От бюджета на Народното събрание предлагам стихосбирката да бъде издадена с луксозни корици, а записът да бъде пуснат по радио „Христо Ботев" като радио пиеса".

В крайна сметка парламентът реши да създаде временната комисия и в нея да влязат 12 депутати - по трима от всяка парламентарна група, а за председател беше избран Йордан Цонев от ДПС. Депутатите прецениха мандатът на комисията да е два месеца.