/ БТА
"Направихме каквото зависи от нас, за да получат хората пенсии в увеличен размер", каза министърът в оставка Георги Гьоков
Парламентът одобри окончателно актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. Увеличението на пенсиите ще бъде на два етапа – от 1 юли и от 1 октомври тази година. Минималната пенсия става 467 лв., като в нея влиза и ковид добавката в размер на 60 лева. Социалната пенсия се вдига от 170 лв. на 247 лв.

Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се повишават с 10 на сто. Изплащаните на пенсионерите с пенсия за трудова дейност към 30 юни допълнителни суми (ковид добавки) и индивидуални компенсаторни суми, се включват в размера на получаваната от тях пенсия след прилагане на осъвременяването с 10 на сто.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, за 2022 г. да е, както следва:

→ от 1 януари до 30 юни – 1500 лева;

→ от 1 юли до 30 септември – 2000 лeва;

→ от 1 октомври до 31 декември – 3400 лева.

Министър Гьоков коментира дали новите пенсии ще бъдат получени навреме

"Направихме каквото зависи от нас, за да получат хората във времето на криза пенсиите си в увеличен размер". Това заяви социалният министър в оставка Георги Гьоков след окончателното приемане на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. от парламента. Той благодари на депутатите за гласуването. 

"Искам да благодаря на колегите от Националния осигурителен институт, които ще положат абсолютно всички усилия, за да могат да изчислят увеличения размер на пенсиите, за да си ги получат хората в обичайното време", каза още министърът в оставка. 

По-рано пред журналисти в парламента Гьоков обясни, че все още не е ясно дали българските пенсионери ще могат да си вземат увеличените пенсии в график. Дали през август, дали с допълнително плащане още през юли към пенсиите, но ще си получат увеличените пенсии, увери той. 

Освен актуализацията на бюджета на ДОО, на днешното извънредно заседание депутатите приеха и актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Утре предстои окончателното гласуване на актуализацията на държавния бюджет за 2022 г. 

Василев: Можем да си позволим увеличение на пенсиите

Всички депутати в пленарната зала одобриха ръста на минималната пенсия. „Против“ гласува лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. В обяснение на отрицателен вот той каза, че ДПС са имали предложение за минималната пенсия да скочи до 481,80 лв., което, по думите му, е имало възможност да стане.

Не бяха приети предложенията на ГЕРБ-СДС в частта за приходите и разходите относно пенсиите. Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) определи като „тежък проблем“, че в актуализацията на бюджета на ДОО няма заложени приходи. По думите й приходите на Националния осигурителен институт (НОИ) зависят от мерки като борбата със сивата икономика. Сачева коментира, че сегашните предложения относно пенсиите са несправедливи.

Председателят на Комисия по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев („Продължаваме Промяната“) посочи, че следващата година ще има приходи заради нарастване на средноосигурителния доход. Той отбеляза, че разходите за пенсии в България общо като процент от брутния вътрешен продукт са около 10 процента. Арабаджиев каза също, че индексацията на пенсиите от 1 юли е за всички, а от октомври – „само за тези, за които формулата показва, че не са получили това, което е трябвало през годините“.

"Това, което се предлага в момента, по никакъв начин не променя диспропорциите в пенсионната система", смята Хасан Адемов (ДПС). Той коментира, че някои политици са критикували несъстоятелно опозицията, че бави увеличението на пенсиите. Той каза, че обикновено бюджетната процедура трае около 21 дни, а днес депутатите предвиждат да приемат актуализацията на ДОО и здравноосигурителна каса. 

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански („Има такъв народ“) каза, че се върви в график и пенсионерите ще си получат увеличението на пенсиите още през юли.

Георги Михайлов („БСП за България“) отбеляза, че опозицията има много предложения относно актуализацията. Вие наистина с това ново мнозинство се опитвате да диктувате цялата обстановка в парламента, каза той.

Георги Георгиев („Възраждане“) каза, че неговата парламентарна група има забележки, но ще подкрепи актуализацията на бюджета на ДОО.

Димитър Ганев („Демократична България“) изрази мнение, че би било хубаво пенсиите да се изчисляват по записани в закон правила.

 
БТА